Acasă Actualitate Iniţiativa „În costum, pe bicicletă” strânge fonduri pentru copiii defavorizaţi din Jimbolia

Iniţiativa „În costum, pe bicicletă” strânge fonduri pentru copiii defavorizaţi din Jimbolia

DISTRIBUIȚI

Pentru al şaselea an consecutiv, proiectul „În costum, pe bicicletă” revine în Transilvania, având drept scop continuarea susţinerii copiilor defavorizaţi prin strângerea de fonduri. Şi în acest an, atenţia se îndreaptă asupra programului ambiţios din Jimbolia. 9 directori executivi ai unor companii de top din Europa au pornit pe biciclete din Budapesta joi, 4 iunie, acceptând provocarea unui traseu dificil de aproape 350 km în partea de sud a României, timp de patru zile, cu scopul de a strânge fonduri pentru una dintre cele mai sărace zone din ţara noastră. Grupul oamenilor de afaceri participă în acest an la a şasea cursă de ciclism de acest gen, dintre cele care au avut loc în zona Transilvaniei şi în apropierea graniţei cu Ungaria, începând cu anul 2004. Proiectul strânge anual între 50.000 şi 100.000 de euro, cu prilejul curselor desfăşurate în România, Scoţia şi Elveţia. În acest an, echipa „În costum, pe bicicletă” va traversa graniţa cu România, îndreptându-se către Jimbolia, pentru a vizita zona unde se construieşte o nouă şcoală şi pentru a pune la cale planurile pentru etapa următoare a proiectului, programată să înceapă în cursul acestui an. Cicliştii vor porni apoi spre Orşova, iar de aici se vor îndrepta către Băile Herculane. În ziua următoare, traseul va continua prin Târgu Jiu, traversând munţii spre Deva şi, mai departe, spre Caransebeş. După popasul din Timişoara de sâmbătă noaptea, echipa se va întoarce duminică la Budapesta.
Proiectul Talita Kum, localizat în Jimbolia, îşi propune să ajute copiii fără posibilităţi să nu abandoneze şcoala, oferindu-le acestora un program educaţional suplimentar, compensând totodată lipsa unor deprinderi esenţiale, care nu au fost formate în cadrul familiei. Beneficiarii sunt copii proveniţi din familii numeroase, cu patru sau cinci minori, care trăiesc în una sau două camere dărăpănate. Copiii întâmpină adesea dificultăţi în procesul de asimilare a cunoştinţelor de bază, de aceea este necesar să se lucreze cu ei în mod regulat. În plus, copiii vor avea acces la consultanţă socială şi psihologică, informare, educare, suport material, activităţi de relaxare şi de socializare, precum şi activităţi pentru dezvoltarea aptitudinilor social-emoţionale. Ei pot lua parte la acest program educaţional până la vârsta de nouă ani, după care urmează un alt an, în care aceşti copii pot participa la cursuri în fiecare vineri. Definiţia succesului pentru acest proiect este ca aceşti tineri să rămână în şcoală încă doi ani după acest proiect. Sub inspirata organizare şi îndrumare a directorului Adrian Popa, prima etapă a proiectului se autofinanţează complet din donaţii, cum ar fi cea generată de iniţiativa “În costum, pe bicicletă”, şi din venituri în creştere datorate unor colaborări şi asocieri cu companii, iniţiate ca urmare a activităţii desfăşurate de centru (companii din domeniul construcţiilor şi de retail).
Alistair McLeish, unul dintre iniţiatorii acţiunii „În costum, pe bicicletă” şi preşedinte al agenţiei de comunicare Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants, vorbeşte despre etapele viitoare ale proiectului: „Vom menţine acest program de succes şi, în acelaşi timp, prin iniţiativa În costum pe bicicletă, împreună cu Adrian Popa şi echipa lui, avem în plan să construim şi să înfiinţăm o şcoală generală care să ofere un sprijin similar acestor copii şi pentru următorii patru ani. Ne propunem să obţinem finanţare de aproximativ 1 milion de euro de la Uniunea Europeană pentru a susţine tot acest efort. Sperăm că şi şcoala generală poate fi realizată prin autofinanţare, iar ulterior ne vom concentra pe dezvoltarea unui program pentru adolescenţi după terminarea orelor, urmat de un program pentru tinerii adulţi care să le dezvolte aptitudini meşteşugăreşti necesare în comunitate şi, unde este nevoie, să înfiinţăm burse pentru copiii talentaţi şi sprijin pentru continuarea educaţiei lor.”
Pentru a îndeplini acest obiectiv, este estimat că „În costum, pe bicicletă” trebuie să strângă aproximativ 100.000 de euro pe an, pe o perioadă de cel puţin următorii 5 ani. Aceste fonduri vor fi folosite atât pentru investiţia iniţială în clădiri cât şi costurile operaţionale ale centrului.
Cicliştii „În costum, pe bicicletă” în 2009 sunt: Adrian Gray – Director general Le Meridien din Budapesta, Alistair McLeish – Antreprenor şi preşedinte Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants, Greig Williams – Managing Director Nokia, Europa de Sud-Est, Gabriella McLeish – McLeish Family Trust, Charles Taylor – Partener Cushman Wakefield (Budapest), Angus Flood – Director de marketing al PureCircle, Geneva, James Campbell – Director executiv al asociaţiei caritabile Blythswood Care, Graham Wilcox – Morgan Stanley, Ken McKenzie – fost pastor al Bisericii Scoţiei din Budapesta, actualmente preot presbiterian.

Comentarii

comentarii