Acasă Economic Institutul Naţional de Statistică (INS) spune că legumele şi fructele s-au ieftinit,...

Institutul Naţional de Statistică (INS) spune că legumele şi fructele s-au ieftinit, noi nu ne putem apropia de ele

DISTRIBUIȚI

legume piataTrăim în ţara frumoasă cu oficiali tare ciudaţi, ca să ne exprimăm frumos, dar nereal. Cine trece prin pieţele agroalimentare din Timişoara sau prin supermarketuri (pentru că prăvăliile mici nu au ieftinit produsele alimentare nici cu un ban după scăderea TVA) nu mai are nevoie să i se spună dacă alimentele s-au ieftinit ori dacă legumele şi fructele şi-au scăzut preţul în plină vară.
Roşiile, de exemplu, nu au scăzut toată vara la preţ sub 6-8 lei kilogramul, cele mai mari, care doar imită soiul ‘inima boului’, care este zemos, cărnos şi cu gust de părădaisă de grădină, şi 3-5 lei kilogramul de roşii mai mici, prăpădite, verzi şi lemnoase, din care arunci 80%. Lumea alerga înnebunită prin pieţe să găsească tomate mai ieftine pentru zacuscă sau suc de roşii. Anul trecut, în august, roşiile dulci se vindeau şi cu 1,5 lei kilogramul. Deci, noi cel puţin dublarea preţului, nu scăderea cu 7,15% a preţului faţă de anul trecut.
Cartofii au fost categoric mai scumpi anul acesta. Sub 2 lei kilogramul nu ai aflat decât cartofi verzi, pe care gospodarii de la ţară îi adaugă în lături pentru îngrăşatul grăsunilor. În rest, 2-3 lei kilogramul, cu cel puţin 25% mai scumpi decât anul trecut.
Conopida nu ai luat-o sub 7 lei kilogramul în plin sezon, cele mai ieftine fiind nefolosibile. Anul trecut, erau 5 lei kilogramul.
Ardeiul gras, capia, în jur de 7-8 lei kilogramul, faţă de chiar 4-5 lei cantitatea, cât era în vara lui 2014.
Trecând la zarzavat, morcovul şi pătrunjelul au ajuns şi la exorbitantul preţ de 5-6 lei kilogramul în pieţe, pe motiv de secetă, iar legătura de ceapă verde o luai la 2 lei 2-3 fire.
Ajungem la fructe. Cel mai folosit şi sănătos fruct de consumat este lămâia. În vara lui 2014, un kilogram de lămâie ajungea şi la 5 lei, iar dacă erau mai moi, chiar şi 3 lei. Or, din primăvara lui 2015 asistăm la o creştere continuă a preţului lămâilor, de parcă ar fi apartamente climatizate! Au ajuns la 11 lei kilogramul, bucata costând 1,8-2 lei!
E curată neruşinare din partea celor care întocmesc statisticile. Iar dacă acela este adevărul, că românii duc o viaţă mai ieftină şi că s-au ieftinit legumele şi zarzavaturile, să ne spună unde, ca să ‘ne prosperăm’ şi noi acolo.
Cât despre produsele alimentare pentru care Guvernul a scăzut TVA la 9%, hoţia şi neruşinarea producătorilor/reteilerilor este pe faţă: unii, ori nu au ieftinit, ci au scumpit, iar cei care au ieftinit, în majoritate, au început să crească preţurile. este suficient să intri într-un supermarket şi vei vedea că diferenţa de preţ între ce a fost în aprilie şi ce e acum a ajuns să fie de un minus (dacă nu s-a scumpit!) de 3-5 bani. Nesemnificativ pentru salariile sărace ale majorităţii românilor.
În schimb, iată ce anunţă INS! ‘Preţurile la produsele alimentare au scăzut, în medie, cu 0,79% în august, raportat la iulie, şi cu 7,15% faţă de luna similară din 2014, cel mai mult ieftinindu-se FRUCTELE PROASPETE (!), LEGUMELE ŞI CARTOFII (despre care vorbeam !, n.r.), în timp ce ouăle au costat mai mult. Este a treia lună consecutivă de scădere a preţurilor (!, n.r.), după ce, la 1 iunie 2015, a intrat în vigoare cota redusă de TVA de 9% pentru alimente şi băuturi. La grupa produselor alimentare, în comparaţie cu luna iulie, cel mai mult au scăzut preţurile în august la fructele proaspete, cu 12,06%, legume şi conserve de legume, cu 5,62%, şi cartofi, cu 5,58%’. Aşadar, când veţi vedea că aveţi portofelul gol, să-l arătaţi INS, care vă va spune că-l vede plin! Uitasem! INS calculeaza statistic, adică face media dintre sărăcime și mâna de corupți bogați. Adică, dacă eu am frigiderul gol, iar demnitarul corupt X, anchetat de DNA, care ajunge în Beciul Domnesc încătușat, are șapte-zece domenii încărcate cu bijuterii, opere de artă, valută, iahturi, înseamnă, potrivit statisticii INS, că în medie, și eu am vreo patru vile și avere de milioane de euro și măcar gaura unui colac de salvare de la iaht.

Comentarii

comentarii