Acasă Actualitate Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului

DISTRIBUIȚI

La 40 de zile după Naşterea Domnului Iisus Hristos, împlinindu-se vremea curăţiei celei legiuite, Preacurata şi Fecioară Maică a plecat din Betleem cu Dreptul Iosif la Ierusalim, la Templul din Ierusalim, pentru împlinirea rânduielilor Legii.

Odată ajunşi la templu, ei sunt întâmpinaţi de preotul Simeon şi de prorociţa Ana.

După legea iudaică, la 40 de zile de la naşterea pruncului de parte bărbătească, mama lui trebuia să meargă la Templu că să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul că din acesta se poate ridica Mesia.

Iisus Hristos este dus la Templu împreună cu o pereche de turturele, drept jertfă lui Dumnezeu.

Potrivit scrierilor bisericeşti, dreptul Simeon l-a luat pe prunc în braţe şi mulţumind Domnului, a zis: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău, Israel.“

Dreptul Simeon aştepta de mult timp venirea lui Mesia, iar când l-a primit în braţe, a simţit că Acest Prunc este Mântuitorul. În acea zi, dreptul Simeon a trecut la Domnul.

Obiceiurile populare spun că dacă în această zi, când ursul iese din bârlog, îşi va vedea umbra, se va speria şi va reintra în bârlog pentru alte 40 de zile. 

 

Comentarii

comentarii