Acasă Actualitate Ioan Holender despre TM2023: “Sunt oameni care își dau importanță, de la...

Ioan Holender despre TM2023: “Sunt oameni care își dau importanță, de la primar în jos, cu capitala asta culturală…!”

DISTRIBUIȚI

Maestrul Ioan Holender, invitat la podcast-ul lui Ionuț Vulpescu, a atras atenția că există riscul ca Uniunea Europeană să renunțe la a mai acorda titlul de Capitală Culturală Europeană orașelor, fiindcă de cele mai multe ori este inutil.

“Au ajuns la concluzia că nu ajută la nimic și nici la Timișoara nu a ajutat cu nimic!”, a spus Holender.

Fostul director al Operei de Stat din Viena a mai declarat că titlul de Timișoara Capitală Culturală Europeană este discutabil și se cam clatină.

“În orice caz, ceea ce critic mult este că tot trecutul cultural strălucitor al acestui oraș nici nu apare în programul TM2023. Trecutul Timișoarei nu se vede cu eliberarea față de turci, cu tot ce a fost din 1918 până astăzi, cu marii oameni care au fost și au creat aici, oameni importanți, care au reușit performanțe ieșite din comun. Sunt oameni care aparțin de istoria Timișoarei, dar nu-i vedem”, a declarat maestrul.

Holender amintește de Expoziția Brâncuși, organizată de Consiliul Județean Timiș, care este o mare realizare.

“Au făcut Expoziția Brâncuși, foarte bine venită. Totuși, Brâncuși este una dintre tristele amintiri ale României. După anii 45, Brâncuși a donat totul României gratis tot ce a făcut, și România nu a luat nimic, fiindcă Brâncuși pe vremea aceea era împotriva esteticii socialiste și conducerea de atunci a țării a considerat că nu are nevoie de așa ceva, de operele marelui artist. Să le păstreze acolo, la Paris”.

Maestru Ioan Holender a mai povestit că a fost invitat la evenimentul de deschidere a anului Timișoara2023, dar a trăit o mare deziluzie.

“Am participat la deschiderea programului, la Opera Timișoara. Din păcate, au denumit opera Palatul Culturii. Nici nu am știut unde să mă duc. Unde este Palatul Culturii? Păi, era vorba de operă, dar organizatorii au schimbat numele. I-au zis Palatul Culturii”.

Ioan Holender a concluzionat:

“Expoziția Brâncuși este foarte bine venită. Am fost acolo. În rest, au cheltuit o groază de bani, dar pe ce, nu știu! Vor să schimbe imaginea orașului, au tencuit clădiri. Sunt oameni care își dau importanță de la primar în jos cu capitala asta culturală…!”

Comentarii

comentarii