Acasă Economic ITM s-a autosesizat după informațiile privind închiderea de către Nestle a fabricii...

ITM s-a autosesizat după informațiile privind închiderea de către Nestle a fabricii din Timișoara și a declanșat un control. Fornetti și Elba vor să preia o parte dintre angajații disponibilizați

1391
DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș s-a autosesizat după informațiile privind închiderea de către Nestle a fabricii din Timișoara și a declanșat deja un control la companie, în condițiile în care aceasta nu a notificat autoritățile legat de închiderea unității, au declarat pentru Profit.ro surse din Inspecția Muncii.

“Nici Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș și nici Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă nu au primit nicio notificare de la compania respectivă. Inspectorii de Muncă s-au autosesizat după apariția unor informații în presă privind o eventuală concediere colectivă și fac verificări la respectivul angajator. Vestea bună este aceea că, până la acest moment, trei mari angajatori din județul Timiș au anunțat AJOFM că sunt dispuși să preia angajații, în cazul în care aceștia vor fi concediați”, spune pentru Profit.ro ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

În urma informației privind închiderea fabricii Nestle, reprezentanți ai unor companii precum Fornetti și Elba au transmis deja, preventiv, propuneri de a prelua dintre angajații disponibilizați, având nevoie de personal. Fabrica Nestle va fi închisă până la finalul lunii mai a acestui an. Conducerea a informat angajații cu privire la intenția de închidere a fabricii și a inițiat discuțiile cu sindicatul și angajații pentru a găsi soluția cea mai potrivită pentru cele 388 de persoane vizate, aflate în fabrică.

În decembrie anul trecut, Nestle a anunțat că va concedia aproape 400 de persoane în Germania, după ce în luna iunie anunțase că va închide fabrica din Ludwigsburg, în apropierea orașului Stuttgart, unde are circa 100 de angajați. “Închiderea unității de producție din Timișoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunțite și după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé își desfășoară activitatea pe o piață care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum și deficit de muncă, într-un mediu competitiv. Analizăm toate opțiunile pentru a oferi sprijinul necesar colegilor noștri. Prioritatea noastră constă în atenuarea acestei schimbări în raport cu angajații noștri”, spune pentru Profit.ro Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.

Cele 30 de persoane angajate la Nestlé Regional Cost Competence Centre din Timișoara – centrul de servicii financiare al Nestle – nu sunt afectate de această decizie și își vor continua activitatea într-o nouă locație în centrul orașului. ”Am inițiat un amplu proces de consultare cu angajații și cu sindicatul pentru a identifica cele mai bune soluții prin care putem să ne susținem oamenii în această perioadă. Explorăm toate căile posibile, de la asistență în găsirea de noi locuri de muncă sau în dobândirea abilităților necesare în procesul de reangajare și până la organizarea unor târguri de locuri de muncă în incinta fabricii. Angajații care vor fi disponibilizați vor beneficia de salarii compensatorii în funcție de vechimea lor în companie”, spune pentru Profit.ro și Jackie Avery, Director Resurse Umane Nestlé România.

Fabrica din Timișoara are o producție anuală de peste 10.000 tone de dulciuri și cafea. Fabricarea produselor Nestlé va continua în alte zone, în încercarea de a simplifica procesele și de a funcționa mai eficient, astfel încât consumatorii să nu fie afectați. Surse din piață afirmă că parte din producție ar urma să fie transferată în Ungaria.

Nestlé va rămâne pe piața din România și își va continua activitatea cu ajutorul echipelor din sediul central din București, biroului Regional Cost Competence Centre din Timișoara și echipei de vânzări. Nestle este sub presiune deoarece Third Point, un fond speculativ condus de investitorul activist Daniel Loeb și care deține o participație evaluată la 3,5 miliarde dolari, cere măsuri drastice pentru îmbunătățirea performanțelor financiare. În vara anului trecut, Daniel Loeb, creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 3,1 miliarde dolari, al doilea cel mai mare acționar al Nestle, a transmis directorului executiv și președintelui Consiliului de Administrație ai Nestle o scrisoare de 34 de pagini, cerând companiei să se împartă intern în trei unități: băuturi, alimentație și băcănie și arătând că dorește ca Nestle să se concentreze asupra “alimentației, sănătății și wellness-ului” și să vândă fabrici care nu se potrivesc acestei strategii. În toamnă, Nestle și-a scos la vânzare divizia care comercializează produse și tratamente pentru îngrijirea pielii, deoarece compania elvețiană renunță la afacerile neperformante și caută să evite criticile din partea investitorului care solicită o restructurare. Nestle a intrat pe piața din România în 1995 și a cumpărat fabrica în 2000, în momentul de față având aproximativ 900 de angajați în București și în Timișoara, ultimul oraș fiind cel unde se află fabrica și unde sunt fabricate produse precum napolitana Joe.

Din Timișoara, Nestle România exportă 35% din producție în Ungaria, țările de la Marea Adriatică, țările mediteraneene și, începând de anul trecut, în Irlanda. Și anul trecut, Nestle România a continuat să dețină prima sau a doua poziție în toate categoriile în care compania este prezentă pe piața autohtonă, cu 33% cafea solubilă, cafea capsule și băuturi, 61% hrană pentru copii, 40% produse culinare, 48% cereale, 18% dulciuri și 14% hrană pentru animale de companie. Cele mai mari ponderi în cifra de afaceri sunt deținute de cafea, hrană pentru copii, cereale pentru micul dejun și produse culinare. Ultimele date, pentru 2017, indică afaceri de 820 milioane lei și un profit net de 88,1 milioane lei, cu un provizion de 26,8 milioane lei. Datoriile totale ating aproape 146 milioane lei.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei privește însă cu detașare plecarea unei firme cu tradiție din oraș. „Nu știu nimic, nu știu cauza, sigur că îmi pare rău că se întâmplă așa. Îmi pare rău de oamenii respectivi, dar vreau să îi încurajez să nu-și facă probleme, pentru că, din fericire, în Timișoara se găsesc locuri de muncă și poate vor ajunge să aibă un loc de muncă chiar mai bun. Sigur, presupun că este neplăcut, pentru că s-au obișnuit acolo, e neplăcut să trebuiască să-și caute loc de muncă, dar suntem într-o societate în care astfel de lucruri se întâmplă, trebuie să fim conștienți. Din fericire, Timișoara este în plină dezvoltare, se creează noi și noi locuri de muncă și nu se produc drame sociale când o firmă se închide”, a declarat, vineri, Nicolae Robu, cu privire la închiderea fabricii Nestle din Timișoara.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii