Acasă Eveniment La Arad, aniversarea a 20 de ani de la semnarea tratatului de...

La Arad, aniversarea a 20 de ani de la semnarea tratatului de prietenie germano-română

DISTRIBUIȚI

Klaus Chrisitan Olasz, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara a participat la întâlnirea Asociaţiei Economice Germano-Române DRW din Arad.  La Arad s-a aniversat împlinirea a 20 de ani de la semnarea tratatului de prietenie germano-română. În cadrul acestui eveniment s-au discutat aspecte de natură economică, socială şi de educaţie, în baza colaborării dintre România şi Germania.
Zona Banatului este cea mai importantă pentru investitorii din Germania. Preşedintele Asociaţiei Economice, Manfred Engelmann a explicat că în România sunt 18.500 de firme germano-române, sau cu capital german, dintre care peste 7.000 funcţionează în vestul ţării. Numai în judeţul Arad sunt 1.200 firme germane. „În vestul României, Germania este numărul unu într-un top al investiţiilor străine, după valoarea investiţiei”, a declarat Manfred Engelmann. El a spus că în Germania puţini sunt cei care ştiu că, de exemplu, 90% dintr-un autoturism marca BMW este produs în România.
Asociaţia Economică Germano-Română DRW din Arad s-a implicat activ în atragerea unor companii aeriene care să opereze de pe aeroportul din Arad spre Germania, deoarece acest lucru ar facilita investitorilor germani posibilitatea de a ajunge mai uşor în Arad. Sunt oameni de afaceri germani extrem de interesaţi de piaţa energetică din vestul ţării. În baza unor studii efectuate s-a constatat că nord-vestul şi vestul României sunt ideale pentru producerea energiei solare. Legislaţia există, este cea mai bună din Europa în acest domeniu, dar se aplică greoi. Asociaţia Economică Germano-Română DRW din Arad a intenţionat să organizeze o expoziţie „Made in Arad”. Autorităţile locale, politicul, toţi şi-au oferit sprijinul, însă numai declarativ. După doi ani, membri Asociaţiei încearcă să găsească soluţii concrete pentru a arăta nu numai României, ci şi Europei, că Aradul este una din zonele unde economia funcţionează bine.
Consulul Republicii Federale Germania la Timişoara a fost informat despre situaţia învăţământului în limba germană, în vestul ţării. Astfel, în Universităţile din România sunt 73 de specializări, în afara studiului limbii germane, care sunt predate efectiv în limba germană. Acest lucru se cunoaşte mai puţin în Germania, dar, va fi mediatizat pentru a le oferi posibilitatea studenţilor din întreaga Europă să înveţe în limba germană, în România. În Germania sunt 38.000 de studenţi români. Ei se specializează în domeniul construcţiilor de maşini, administraţie publică, ştiinţe economice sau politice. Asociaţia Economică Germano-Română apreciază introducerea din această toamnă, a uceniciei la locul de muncă. Astfel, tinerii pot să şi înveţe, dar au posibilitatea să şi muncească. Ei vor fi mult mai bine pregătiţi şi acest lucru înseamnă de fapt un şomaj mai mic în rândul lor.

 

Comentarii

comentarii