Acasă Actualitate La Arad, exerciţiul de salvare din mediul subteran speologic

La Arad, exerciţiul de salvare din mediul subteran speologic

318
DISTRIBUIȚI

Exerciţiul Local Salvaspeo va avea loc în data de 31 martie, în Peştera de la Băi, din staţiunea Moneasa.
Pe parcursul exerciţiului va fi simulată evacuarea unui accidentat din cea mai mare peşteră a judeţului Arad. Organizatorii acțiunii sunt Salvaspeo România – CORSA prin intermediul Serviciului Judeţean Salvaspeo Arad, Consiliul Judeţean Arad, Asociaţia Speologică Speowest Arad, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad şi al Clubului Sportiv Radioclub Admira.
Punctul de comandă de unde va fi coordonată acţiunea de salvare va fi instalat pe Valea Băilor din staţiunea Moneasa. Salvarea din mediul subteran, cu precădere salvările din zone cu verticale, strâmtori sau cu râu subteran, presupun intervenţii speciale, de lungă durată, extrem de dificile, la care este nevoie de salvatori speologi, bine antrenaţi şi pregătiţi din punct de vedere tehnic, care să fie dotaţi cu echipamente de protecţie şi intervenţie speciale mediului subteran. Membrii Serviciului Salvaspeo Arad, sunt salvatori civili, voluntari, membrii ai Salvaspeo – România CORSA, sunt salvatori competenţi, care cunosc foarte bine mediul subteran, au experienţă şi aptitudini pentru salvările din mediul subteran, telecomunicaţii, acordarea primului ajutor medical specializat, scufundări şi dezobstruciţii.
Peştera de la Băi este o cavitate naturală cu o dezvoltare de peste 2500 de metri, deosebit de labirintică cu galerii dispuse pe mai multe etaje, cu puţuri şi hornuri cu verticale de zeci de metri, străbătută în etajul inferior de un râu subteran care presupune în unele locuri parcurgerea acestuia direct prin apă, escaladarea unor prăbuşiri masive şi zone cu strâmtori severe. Peştera de la Băi este în prezent obiectul de cercetare al membrilor Asociaţiei Speologice Speowest Arad, care au asigurat în ultimii ani protecţia peşterii, au explorat şi cartografiat cea mai mare parte a galeriilor.

    
 

Comentarii

comentarii