Acasă Actualitate La Iulius Mall Timişoara, patronii cafenelelor încurajează tacit fumatul

La Iulius Mall Timişoara, patronii cafenelelor încurajează tacit fumatul

DISTRIBUIȚI

la iulius mal se incurajeaza fumatul lDSCF3582„Funcţionăm după o lege veche – o copie a unei legi spaniole depăşite, care nu protejează corespunzător fumătorul pasiv.”

La aproape două luni de când patronii cafenelelor şi barurilor de la Iulius Mall Timişoara aveau termen de a pune în practică Legea nr. 349 din 2002, iată că, în mod sfidător, pe masa cafenelelor există farfurioare, înlocuitoare ale scrumierelor (foto).

În continuare se fumează în spaţii libere, poluându-se grav mediul înconjurător. Mai grav, patronii nu au amenajat spaţii speciale pentru fumători decât într-un număr foarte mic.

700.000 de cetăţeni mor din cauza fumatului

“Cercetările recente au raportat o scădere a ratei fumatului de doar un punct procentual pe parcursul a trei ani, pentru rata actuală de 28%. Prin comparaţie, ratele de fumat din Australia şi din Canada, lideri la nivel mondial în controlul tutunului, au scăzut în mod constant datorită politicilor puternice de control al tutunului şi sunt, în prezent, la aproximativ 17%. 700.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun şi aproape 13 milioane de persoane din cele 27 de ţări UE suferă de boli legate de fumat, cu efecte devastatoare asupra economiilor, societăţilor şi sistemelor de asistenţă medicală“, se arată într-o scrisoare deschisă a 21 de ONG-uri şi de asociaţii ale medicilor trimisă Guvernului român, prin care solicită respectarea Directivei Uniunii Europene privind Produsele din Tutun şi legi mai stricte antifumat.

Noua lege antifumat, amânată

Sănătatea.bzi.ro a informat că, în dezbaterea parlamentului, se află şi o iniţiativă de modificare a acestei legi, ce reglementează fumatul în spaţii publice, depusă în 2011. Votată de Senat, această lege de modificare este pe masa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, parlamentarii membri ai comisiei amânând dezbaterea în mai multe rânduri.
Specialiştii români doresc realizarea unei legi antifumat care să fie în conformitate cu propunerea de directivă, aflată în dezbaterea Guvernelor UE: “1. Introducerea unor avertismente grafice obligatorii, care să acopere 75% din faţa şi spatele unui pachet de tigări. 2. Înterzicerea utilizării aromelor caracteristice, precum mentolul sau aromele de fructe. 3. Interzicerea utilizării elementelor care pot induce în eroare, inclusiv ţigările slim şi superslim. 4. Introducerea unor elemente de securitate pe pachetele de tutun, care vor contribui la lupta împotriva comerţului ilicit. Scrisoarea este semnată de reprezentanţii celor mai mari asociatii profesionale de medici, din mai multe domenii, de la pneumologie, la oncologie şi neurologie. „Funcţionăm după o lege veche – o copie a unei legi spaniole depăşite şi corectate deja în Spania, care nu protejează corespunzător fumătorul pasiv. Ştim că se doreşte şi s-au reluat discuţiile pe tema corecţiei acestei legi. Dorim să o vedem cu o protecţie reală a tuturor spaţiilor unde sunt fumători pasivi. Legat de modul ei de control, cred că verificarea aplicării sale se face încă punctual şi nu constant. Doar o lege puternică permite şi controale riguroase“, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, unul dintre semnatarii scrisorii deschise.

Comentarii

comentarii