Acasă Eveniment Legea care interzice total fumatul în spaţiile publice a fost adoptată de...

Legea care interzice total fumatul în spaţiile publice a fost adoptată de Senat

DISTRIBUIȚI

fumatul in timisoaraaaPropunerea legislativă semnată de 22 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice, a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, legea urmând să ajungă la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votată de senatori cu 86 de voturi “pentru”, 8 abţineri şi 30 de voturi împotrivă. Senatoarea PC Cristiana Anghel, care s-a opus acestei legi, a ţinut să le transmită un mesaj colegilor săi care au votat pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice. “Am şi eu o întrebare, pentru dragii mei colegii care au votat mizeria asta de lege, pentru că nu poate să fie altceva. Ce se vor face dacă eu aduc o iniţiativă legislativă prin care interzic comercializarea băuturii? Nu consumul, comercializarea? Ce se fac dragii mei colegi dacă eu, din cauza ţigării, fac stare de sevraj şi de fiecare dată când e vot în plen, ori aia de vot final, şi trebuie să mă duc să fumez?” a spus Anghel. “Nu ar fi o idee rea”, i-a răspuns preşedintele de şedinţa, Cristian Dumitrescu (PSD), în aplauzele sălii.
Propunerea legislativă pentru interzicerea fumatului în spațiile publice a mai fost pe ordinea de zi a plenului Senatului pe 18 februarie, când, la propunerea senatorului Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sănătate pentru a fi modificat, în sensul reglementării posibilităţii ca în instituţiile publice să poată fi amenajate totuşi, nişte spaţii speciale pentru fumat. “Dacă stai zece ore în această instituţie, sunt zile când am stat şi 12, sunt zile în care am stat foarte puţin, unde să fumez? Chiar nu pot să am un loc amenajat într-o instituţie publică, unui mic, să fumez o ţigară, pentru că atunci când devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poţi să omori un om cu această lege. Lasă-i un locşor, acolo, de fumat!” argumenta conservatorul, care e fumător.
De altfel, legea a determinat, atunci, discuţii contradictorii în plenul Senatului. Retrimisă la comisia de sănătate, senatorii au decis, pe 10 martie, să păstreze proiectul fără amendamente, în sensul interzicerii totale a fumatului în spaţiile publice. Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private. (sursa: mediafax).

Ce spun şefii instituţiilor publice din Timişoara?

„Ar trebuie să funcţioneze această lege. Ştiu că există chiar şi în consiliul judeţean unele persoane care îşi mai permit să fumeze în spaţile închise şi sigur că o să fac tot ce pot, împreună cu colegii din conducere, pentru a încerca să le inspirăm, dacă nu altfel, dorinţa ca şi cei care nu fumează să se poată simţi bine într-un mediu cât mai curat şi propice pentru desfăşurarea activităţii. Probabil că încet, încet o să ne învăţăm şi noi, ca şi în alte ţări unde se fumează în locuri special amenajate, în afara clădirilor şi a camerelor unde se lucrează. Eu sper să reuşim. Va trebui să respectăm şi ceea ce este în lege, dar va trebui să găsim şi pentru cei care totuşi fumează spaţiile necesare ca să poată fuma, dacă tot ţin neapărat”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Titu Bojin.

„E o decizie normală legată de instituţiile publice, pentru protejarea sănătăţii angajaţilor şi a celor care se adresează acestor instituţii”, spune viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu.
„În sensul păstrării sănătăţii publice şi al gradului de sănătate al populaţiei este un lucru foarte bun”, spune prefectul de Timiş Eugen Dogariu.
„Eu salut această adoptare a legii, privind interzicerea în totalitate a fumatului în spaţiile publice. Este bine, fiindcă legea existentă dă ocazia la interpretări. Având în vedere şi morbiditatea prin cancere cauzate de fumat consider că legea este binevenită”, spune Viorica Dumitru, director-adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
„E un pas înainte în ceea ce priveşte educaţia tineriei generaţii. E şi un semnal de respect la adresa celor care nu fumează. În aceste condiţii, eu personal consider că adoptarea legii e un lucru corect. Acest viciu se transmite adesea prin imitaţie. Sunt de acord cu legea, iar eu am întâlnit-o prima dată în SUA, unde nu ai voie să fumezi nici într-un spaţiu exterior al unui spital. Ca şef de instituţie publică nu consider că trebuie acceptat fumatul. Practic, prin această lege ne aliniem prevederilor Uniunii Europene. Oricum, în spital este interzis fumatul de mult timp”, spune conf. univ. dr. Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timişoara.

 „Eu agreez foarte tare această lege aprobată de Senat. Poate că trebuia mai demult adoptată. Toată lumea ştie că fumatul este nociv, dar şi deranjează foarte mult pe cei nefumători. Varianta cu locuri speciale de fumat în instituţii funcţionează destul de greu, aşa că o interzicere totală a fumatului e mai bună”, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
.„E un lucru normal adoptarea acestei legi. Va reduce incidenţa fumatului la tineri, fiindcă riscurile acestei practici pentru sănătate este foarte mare. Totuşi, nu cred că vor fi rezolvate problemele, în acest sens. Mai e mult de făcut până când românii să renunţe definitiv la ţigări. Un fumător are un risc foarte mare de a dezvolta cancer pulmonar. Riscul creşte cu câteva zeci de ori, faţă de un nefumător”, spune dr. Negru Şerban, managerul OncoHelp Timişoara.

Comentarii

comentarii