Acasă Actualitate Libertate, nu captivitate! Ziua Internațională împotriva Consumului de droguri, la Timișoara

Libertate, nu captivitate! Ziua Internațională împotriva Consumului de droguri, la Timișoara

224
DISTRIBUIȚI

Pentru marcarea la nivel național a Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie 2021, Agenția Națională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, se alătură şi în acest an campaniei Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), prin organizarea de activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de substanţe interzise.

În acest context, la nivel local, Agenția Națională Antidrog și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș au organizat vineri, 25 iunie, o întâlnire tehnică cu reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, având ca subiect propunerea de plan local de implementare a Strategiei Naționale în Domeniul Drogurilor 2021 – 2025.

Totodată, instituţia din Timișoara a derulat în această perioadă prin intermediul specialiștilor o serie de activități de promovare a alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber în comunitate și de informare corectă cu privire la riscurile și efectele consumului de noi substanţe psihoactive în cadrul campaniei naţionale ”Fii liber!”.

De asemenea a fost derulat și proiectul ”Libertate, nu captivitate” – proiect județean organizat special în contextual marcăriiZilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie 2021.

Specialiștii centrului județean Timiș au derulat, în această perioadă și o serie de activități specifice care au vizat creşterea nivelului de responsabilizare a familiei, oferirea de modele positive copiilor dar și de consolidare a legăturilor afective dintre membrii familiei (părinte-copil), precum și activități în care au fost implicate persoane private de libertate din Penitenciarul Timișoara, care au împărtășit elevilor, experiența lor referitoare la riscurile și consecințele consumului de droguri.

În fiecare an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, propunând diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, în scopul conștientizării problemelor majore pe care drogurile ilicite le reprezintă pentru societate și pentru a căror rezolvare este nevoie de o colaborare strânsă între organizațiile guvernamentale și societatea civilă.

Mesajul campaniei din acest an – ”Contribuie la o informare corectă! Poți salva vieți!” – îndeamnă atât instituțiile publice şi ONG-urile cu atribuții în domeniu, cât și pe fiecare individ în parte, să promoveze informarea în ceea ce privește drogurile și efectele acestora din surse oficiale și care au la bază evidențe științifice.

Gh. MIRON

 

Comentarii

comentarii