Acasă Cultura Liviu Antonesei a primit Premiul Leibniz 2021, pentru poezie, cu volumul Căutarea...

Liviu Antonesei a primit Premiul Leibniz 2021, pentru poezie, cu volumul Căutarea căutării

DISTRIBUIȚI

Poetul Liviu Antonesei (scriitor, cercetător, publicist, politician democrat, actualmente retras din politică, profesor universitar) a primit Premiul Leibniz 2021 pentru poezie acordat an de an de Societatea Leibniz, din România.

Cu acest prilej, Antonesei a spus: “Am avut surpriza să mi se comunice, mai întai, că am fost nominalizat la secțiunea literatură, iar azi am participat online la anunțarea caștigătorilor pentru cele patru categorii”.

La literatură s-au acordat două premii, dat fiind că erau cele mai multe nominalizări și din toate genurile literare.

Premiul i-a fost acordat lui Antonesei pentru antologia în limba germană „Die Suche der Suche” (Dyonisos Verlag, 2020), realizată (selecție, traducere, prezentare) de poetul și traducătorul Christian Schenk.

“Aș putea spune că prietenul Christian merită premiul cel puțin în egală măsură cu mine. În ce mă privește, e al treilea premiu pentru literatură pe care îl primesc după cel pentru proză fantastică la Convenția Națională SF din 1984 și premiul USR Iași pentru poezie pentru volumul din 1990 care poartă același nume, doar că pe românește, Căutarea căutării.

Motivația juriului: “Pentru componenta filosofică, modernistă și polifonică a poeziei.”

Link către toate nominalizările aici:

https://societatealeibniz.education/nominalizari-pentru-premiile-leibniz-2021/

Câștigătorii în ordinea categoriilor: Premiul Leibniz: Juan Nicolas, Körper, Geist, Monaden. Monadologie und Metaphysik bei Leibniz (Stuttgart, Franz Steiner), Premiul Leibniz pentru Filosofie: Mircea Dumitru, Premiul Leibniz pentru Traducere: Bogdan Ghiu, Premiul Leibniz pentru Literatură: Liviu Antonesei, Ion Dur.

Societatea Leibniz din România a fost înființată în 12 februarie 2013 la București. Scopul său este de a promova studiile despre Leibniz (1646-1716), de a contribui la dezvoltarea cercetării și la crearea condițiilor pentru o educație de calitate – în spiritul irenismului promovat de Leibniz, al toleranței și respectului pentru drepturile omului.

 

Comentarii

comentarii