Acasă Sănătate Locurile naturale de scăldat din jurul Timișoarei sunt focare de infecții

Locurile naturale de scăldat din jurul Timișoarei sunt focare de infecții

DISTRIBUIȚI

646x4041Ploile abundente şi inundaţiile din luna iunie au urmări şi asupra calităţii apelor râurilor Timiş şi Bega, în care foarte mulţi cetăţeni aleg să se răcorească în zilele călduroase. Astfel, la Şag şi la Albina este preferabil să faceţi doar plajă şi să evitaţi să intraţi în apă, pentru că vă puteţi alege cu diferite boli, de la conjunctivite până la afecţiuni dermatologice sau digestive, datorită înmulţirii unor microorganisme periculoase. De altfel, Direcţia de Sănătate Publică Timiş nu a recomandat niciodată scăldatul în aceste zone care nici nu sunt amenajate în acest sens, fiind considerate ‘zone naturale neamenajate’.
Desigur, oamenii obişnuiesc să se scalde şi în alte cursuri de ape, indiferent cât de mari sau de mici sunt, dar o fac pe propria lor răspundere.
În anii precedenţi, analiza probelor de apă luate din Timiş, au indicat concentraţii crescute de fier, dar şi de germeni şi bacterii, astfel că cele mai căutate locuri de recreere din judeţ, la sfârşit de săptămână, sunt şi cele mai poluate.
Deşi sunt neautorizate igienico-sanitar, locurile naturale de scăldat rămân o atracţie constantă pentru cei care nu-şi permit să plece vara în concedii. În apropierea Timişoarei sunt cele de la Albina, Chevereş, Urseni – Giroc – Şag, preferată fiind prima, pentru că este foarte accesibilă, cu maluri domoale şi nisip fin.
Pe lângă pericolul igienico-sanitar, rămâne şi cel provocat de vârtejurile de ape, care fac anual victime. Hoţii de nisip au încărcat basculante întregi de material folosit în construcţii, denivelând albia râului şi creând capcane fatale pentru cei care se aventurează să traverseze apa.

Comentarii

comentarii