Acasă Economic Lovitură grea dată de CCR fermierilor!

Lovitură grea dată de CCR fermierilor!

2360
DISTRIBUIȚI

Legea ajutorului de stat pentru fermierii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile (secetă, inundații, îngheț) este neconstituțională. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională a României CCR cu unanimitate de voturi.

A nu se confunda această lege, care a fost adoptată de majoritatea parlamentară PSD pe 27 mai și contestată imediat de Guvernul Orban, cu despăgubirile pentru secetă anunțate de Guvern și urmând a fi acordate prin ordonanță de urgență.

CCR a stabilit că legea atacată de Guvern contravine dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât conține dispoziții contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligației de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligație. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fișa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispozițiilor art.138 alin.(5) din Constituție.

Dacă legea ar fi primit aviz favorabil, fermierii ar fi primit despăgubiri pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă, până la data producerii fenomenului meteorologic nefavorabil.(sursa: www.agrinet.ro Profitul agricol).

Comentarii

comentarii