Acasă Eveniment Lugojeanul Vasile Stoica va pleca într-o nouă aventură în cărucior cu rotile

Lugojeanul Vasile Stoica va pleca într-o nouă aventură în cărucior cu rotile

562
DISTRIBUIȚI

Vasile Stoica 4aTemerarul român, care a făcut turul lumii într-un scaun rulant acţionat manual, va parcurge 10.000 de kilometri, de la Lugoj până la Capul Nord, în Norvegia

Vasile Stoica, lugojeanul de 43 de ani care a demonstrat lumii întregi că orice persoană cu dizabilităţi îşi poate depăşi limitele, se pregăteşte pentru o nouă expediţie: 10.000 de kilometri, de la Lugoj până la Capul Nord, în Norvegia, cel mai nordic punct al Europei.

Vasile Stoica – primul român care s-a aventurat prin lume într-un scaun cu rotile acţionat manual – s-a născut cu un handicap locomotor şi a crescut mai mult prin spitale şi prin centre de ocrotire, însă acest lucru nu a făcut altceva decât să-i cultive o voinţă de fier şi o dorinţă de a fi, chiar din cărucior, un învingător. A început să practice sportul în anul 1992, când, în urma unei vizite în Franţa, a văzut că şi persoanele cu handicap locomotor pot duce „o viaţă de sportiv”, iar în 1993, ca semn de recunoştinţă că francezii l-au învăţat să preţuiască viaţa într-un mod deosebit, a efectuat o călătorie solitară, în cărucior, până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile. Aventurile lui Vasile nu s-au oprit însă aici. A efectuat Turul Europei în cărucior (în 1995), apoi Turul lumii (1998-1999), iar în octombrie 2001 a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în căruciorul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore. După doi ani, în 2003, a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe celebra „Route 66”, care uneşte Los Angeles de Chicago, iar în 2006 a parcurs 7.375 de kilometri, de la Bucureşti până la la Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Spaniei, adică la Capătul Lumii, iar apoi până la Dusseldorf, în Germania. În anul 2008 a pornit într-o nouă călătorie, de 12.000 de kilometri, cu intenţia de a ajunge până la Beijing, în China, însă din cauza unei accidentări a fost nevoit să-şi întrerupă turneul în Rusia, la Volgograd (fostul Stalingrad), după 3.400 de kilometri parcurşi.

În cărucior cu rotile până la Capul Nord

Planurile temerarului lugojean de 43 de ani, care a fost distins şi cu titlul de Cetăţean de Onoare al Lugojului şi care este primul român care a făcut înconjurul lumii într-un scaun cu rotile, nu se sfârşesc însă aici. În 7 iulie, Vasile Stoica intenţionează să plece într-o nouă expediţie în fotoliu rulant acţionat doar de forţa braţelor, de această dată de la Lugoj până în cel mai nordic punct al Europei – Capul Nord, în Norvegia. Traseul pe care-l va parcurge are 10.000 de kilometri şi va traversa 16 ţări: România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Anglia, Belgia, Olanda, Germania, Cehia, Austria, apoi, din nou, Ungaria şi România. Vasile a anunţat că va folosi în această expediţie un fotoliu rulant acţionat manual. Şi în această aventură, Vasile va avea cu el un bagaj compus dintr-un rucsac cu două schimburi de haine, o pelerină de ploaie, un sac de dormit, un cort mic, un laptop, un aparat de fotografiat şi, bineînţeles, sculele necesare pentru repararea căruciorului. „Expediţia plănuită pentru acest an am numit-o „Roţile curajului 2”. Dacă totul va fi în regulă din punct de vedere financiar, pe 7 iulie, va fi plecarea din Lugoj. Din experienţa călătoriilor de până acum, pentru acest turneu ar fi nevoie de 10.000 de euro. Deocamdată nu am întreaga sumă, dar am câteva promisiuni de la sponsori şi până la data stabilită pentru plecare sper să mai strâng 3.000 de euro”, ne-a declarat Vasile Stoica. Dacă sunt persoane care doresc să contribuie financiar la această expediţie a lui Vasile Stoica, pot să-l contacteze prin e-mail, la adresa vasi.c2k@gmail.com sau la numărul de telefon 0749-494605.

Comentarii

comentarii