Acasă Actualitate Lugojul are „un plan de investiţii ambiţios pentru 2012”

Lugojul are „un plan de investiţii ambiţios pentru 2012”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj
Domnule primar Francisc Boldea, care este secretul succesului în administraţia publică locală?

Cel mai mult mi-a folosit perioada de dinainte de a fi primar, fiind mereu în conducerea unităţilor de învăţământ sau a Inspectoratului Şcolar, dar şi faptul că am fost consilier municipal timp de 16 ani, deci patru legislaturi până în 2008. Toate acestea mi-au dat o experienţă în domeniul administraţiei. Pe baza experienţei acumulate am realizat o strategie pentru opt ani, iar ştacheta mi-am pus-o la trei metri deasupra capului, nu la zece metri, pentru a fi aproape sigur că ceea ce mi-am propus pot să şi realizez, dar şi pentru a nu-i minţi pe oameni. Apoi mi-am propus ca atât timp cât voi fi primar să nu accept nici un act adiţional la contractele încheiate, referitor la sumă, astfel încât să se instaureze odată pentru totdeauna dreptatea în domeniul achiziţiilor, iar sumele cu care se câştigă licitaţiile să fie şi sumele finale de execuţie a lucrărilor. Acest lucru mi-a creat an de an un excedent bugetar, care mi-a permis ca la începutul anului următor investiţiile aflate în desfăşurare să se deruleze normal.

Cum caracterizaţi anul 2011 din punctul de vedere al autorităţii locale?

Sincer, sunt mulţumit de ce am realizat în anul 2011, în condiţiile şi în contextul economic naţional şi nu numai, fără a critica guvernul sau autorităţile judeţene, ci punând doar accentul pe partea administrativă, neimplicând politicul. Din acest punct de vedere, consider că 95% din obiectivele stabilite pentru 2011 au fost realizate, lucru care cred că este apreciat şi de cetăţenii Lugojului. Cred că proiectele începute în anii 2008 şi 2009 au căpătat un contur foarte clar în 2011. Şi aceasta prin faptul că am reuşit să ţin cont de doleanţele cetăţenilor din oraş şi de sugestiile postate pe site-urile primăriei. În concluzie,  2011 a fost un an bun din punct de vedere administrativ şi cred că şi lugojenii îl apreciază ca atare.

Care au fost principalele realizări ale administraţiei lugojene în 2011?

În primul rând, reabilitarea şi modernizarea a 35 de străzi. În al doilea rând, reabilitarea reţelelor de apă din Lugojul Român (zona din partea dreaptă a râului Timiş – n.r.), astfel încât acum putem racorda toate cartierele la magistrala nouă, ceea ce reprezintă un lucru foarte important pentru oraş. În 2011 am mai reuşit să realizăm în proporţie de 90% modernizarea Staţiei de epurare, o investiţie de 20 de milioane de lei foarte necesară pentru Lugoj, dar şi să refacem canalizarea pe 16 străzi. Tot în 2011 am demarat lucrările la noul pod pietonal peste râul Timiş, lucrări pe care sperăm să le finalizăm anul acesta, dar am mai reabilitat şi peste 11.000 de metri pătraţi de trotuare, din care peste 6.000 de metri pătraţi prin dalare. Am mai reuşit să dăm în funcţiune patinoarul, dar şi alte lucrări de investiţii importante pentru oraş, precum modernizările aleilor de pe malul Timişului şi cele aproape 700 de locuri de parcare în principalele cartiere ale oraşului. Acestea sunt doar câteva dintre lucrările realizate în 2011.

Forţa dezvoltării o dau banii europeni. Cum stă Lugojul la acest capitol?

Derulăm, în prezent, două proiecte cu bani europeni prin Ministerul Mediului, respectiv reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. La apă, lucrările pentru 2011 au fost de 10 milioane de lei, din care 25% bani de la bugetul local şi 75% bani europeni, iar la canalizare – peste cinci milioane de lei, iarăşi o parte din bugetul local şi o parte fonduri europene. La Staţia de epurare, am alocat din bugetul local 50% din fonduri, diferenţa fiind primită de la Agenţia de Mediu. Aceste proiecte, pe lângă celelalte pe care le-am realizat, contribuie la dezvoltarea oraşului. Dar, la un municipiu ca Lugojul, nu banii europeni sunt forţa principală. Forţa principală este bugetul local şi excedentul bugetar reuşit, repet, de la un an pe altul, datorită lipsei actelor adiţionale la contracte, cât şi celorlalte colaborări pe care le avem cu ministerele. Din păcate, nu am primit sume de la Consiliul Judeţean decât în proporţie foarte mică, ceea ce cred că ar trebui să se  schimbe în acest an, pentru ca finanţarea să se desfăşoare în condiţii bune.

Care sunt priorităţile administraţiei locale în acest an? Ce proiecte va demara municipalitatea în 2012?

Pentru anul 2012 avem un plan de investiţii ambiţios. În primul rând dorim să realizăm schimbarea reţelei de apă în Lugojul German şi să facem mici completări în Lugojul Român. De asemenea, dorim să reabilităm reţeaua de canalizare de pe străzile Cloşca, Bela Bartok, Şirul Islazului, Tudor Vladimirescu, Romanilor. Ne-am propus să reabilităm 31 de străzi, dintre care 16 au fost deja antamate pentru acest an, dar şi să modernizăm trotuarele pe o suprafaţă de 15 kilometri, în carierele periferice, unde se va turna asfalt, iar în zona centrală se vor pune dale pe 10.000 de metri pătraţi. Dorim să finalizăm podul pietonal ce face legătura între Piaţa agroalimentară „George Coşbuc” şi cartierul Ştrand, să începem refacerea centrului civic al oraşului, cu reabilitarea totală a zonei cuprinse între Ceasul Electric şi strada Bucegi, să iluminăm arhitectural încă trei clădiri din oraş, respectiv Biserica Ucraineană, Biserica Baptistă „Harul” şi clădirea Primăriei. Tot în acest an dorim să reabilităm fostul cinematograf Victoria, să refacem ştrandul municipal şi să construim în zona aceea un bazin acoperit de înot. La toate acestea se adaugă şi alte lucrări de modernizare în municipiul Lugoj.

Comentarii

comentarii