Acasă Actualitate Managerii de spital din Timişoara şi respectarea legii antifumat (II)

Managerii de spital din Timişoara şi respectarea legii antifumat (II)

DISTRIBUIȚI

Stop fumat  poza bunaFumatul în spaţii publice închise a fost interzis în totalitate, din 17 martie, iar ţara noastră a devenit al 94 stat care a implementat prin lege această prevedere, în scopul protejării populaţiei nefumătoare, îndeosebi, a copiilor.
În barurile şi cafenelele din Timişoara legea se respectă. Fumătorii ies afară să îşi aprindă ţigările. ZIUA de Vest i-a întrebat şi pe managerii de spitale dacă pot să implementeze această lege.
Iată ce a răspuns conf. dr. Marius Craina, directorul Spitalului Judeţean Timişoara:
„Deja am implementat-o, fiindcă unde-i lege nu-i tocmeală. Am trimis adrese pe toate secţiile spitalului, vis-a-vis de conţinutul legii. Eu sper că toată lumea o va respecta. Cine nu, o va face pe propria răspundere şi va răspunde. Am prezentat şi amenzile care vor fi date celor care vor încălca această normă juridică”, a spus Craina.
Persoanele fizice care nu vor respecta legea antifumat vor fi  sancţionate cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.
Scopul principal al interzicerii fumatului în spațiile închise de la locul de muncă și în spațiile publice închise este protejarea sănătății angajaților și a cetățenilor care se află în aceste spații, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun. Legea nu este împotriva fumătorilor. Spațiul public închis reprezintă orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
Legea este benefică suplimentar pentru cei care fumează deoarece facilitează oprirea fumatului, precum și în cazul minorilor și tinerilor deoarece contribuie la prevenirea fumatului prin reducerea ocaziilor sociale în care se fumează și în care debutează, de obicei, consumul de tutun.
Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private –arată Legea nr. 15 din 2016, pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun în România.

Comentarii

comentarii