Acasă Economic Maria Grapini, preşedintele FEPAIUS: “Nu se poate trata industria ca orice activitate...

Maria Grapini, preşedintele FEPAIUS: “Nu se poate trata industria ca orice activitate de servicii, consultanţă sau cazinou”

DISTRIBUIȚI

 În perioada 02-09 iulie, FEPAIUS prin Societatea Comercială Expocofintex SA a organizat, la Mamaia, târgul de vară „CONFINTEX”. Cu aceasta ocazie, s-a organizat o dezbatere cu industriaşii români din domeniu, la care Maria Grapini, preşedinte FEPAIUS, a prezentat participanţilor adresa transmisă Ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri cu problemele producătorilor români, precum şi solicitarea de întâlnire directă pentru prezentarea acestor probleme. 

În cadrul seminarului, producătorii români, au ridicat incă o dată problema evaziunii fiscale la importurile de produse textile, îmbrăcăminte, marochinărie şi încălţăminte. De asemenea, s-a discutat problema lipsei de lichidităţi, a încasărilor greoaie şi a rambursărilor prea grele, practic nefuncţionând compensarea între stat şi agenţii economici. Industriaşii prezenţi la întâlnire şi cele circa 100 de companii prezente la târg, au solicitat stoparea creşterii preţului la gaze şi energie pentru industrie, dacă se mai doreşte existenţa producătorilor. "Nu se poate trata industria ca orice activitate de servicii, consultanţă sau cazinou. Industria nu poate să fie competitivă dacă preţul utilităţilor (energie, gaze, apă) creşte, menţinându-se şi taxa de putere, energie de joasă şi medie tensiune, care scumpesc şi mai mult preţul final. Sectorul IMM-uri din industrie este decapitalizat, lipsit de lichidităţi şi cu creşteri birocratice dimensionate prin legislaţie la nivelul marilor companii," a declarat Maria Grapini. Întreprinzătorii au mai ridicat problema nesiguranţei documentelor de plată bancare. Deşi lucrează cu bilet la ordin sau filă de  CEC se trezesc că la termenul de încasare, nu există acoperire a sumelor şi rămân cu creanţele neîncasate. Producătorii români doresc o promovare a brandurilor româneşti pe piaţa internă prin programe naţionale, dezvoltarea de magazine multibrand şi organizarea de târguri exclusive pentru producători, unde să se realizeze şi contractări şi vânzări. Presiunea fiscală dar şi controalele discriminatorii făcute de fisc şi alte institutii ale statului au fost alte plângeri făcute de industriaşii români, care scad an de an şi care sunt nevoiti să reducă numărul locurilor de muncă.

 

Comentarii

comentarii