Acasă Politica Marian Constantin Vasile caută soluţii pentru redresarea Adunării Regiunilor Europene (ARE)

Marian Constantin Vasile caută soluţii pentru redresarea Adunării Regiunilor Europene (ARE)

DISTRIBUIȚI

Marian-Constatin-Vasile

Creată în 1985, Adunarea Regiunilor Europene (ARE) reprezintă vocea politică a regiunilor şi este un partener important al instituţiilor unionale şi internaţionale în toate aspectele de competenţă regională. ARE promovează principiul subsidiarităţii şi al democraţiei, fiind constituită din peste 200 de regiuni membre din 35 de state europene. La trei decenii de la înfiinţare, ARE stă sub semnul crizei economice comunitare, care o ameninţă cu disoluţia.

Nu mai departe de vara trecută, regiunile europene au parafat o nouă înţelegere economică în care o importanţă deosebită vor avea crearea de noi branduri europene, a unui fond regional de investiţii sau a unor infrastructuri de afaceri.
Noua înţelegere economică a regiunilor europene, din 2014, a atins subiecte legate de necesitatea furnizării de date publice către investitori – după principiile Open Governance, semnat şi de România acum câţiva ani -, îmbunătăţirea capacităţii Europei de a produce branduri, crearea de infrastructuri de afaceri, implementarea unor mecanisme financiare locale atractive pentru companii, cum ar fi crearea unui fond regional de investiţii, dar şi folosirea relaţiilor autorităţilor publice pentru internaţionalizarea afacerilor companiilor autohtone sau reducerea birocraţiei locale.
Marian Constantin Vasile, consilier judeţean PNL şi preşedinte al Comisiei Economice şi pentru Dezvoltare Regională a Asociaţiei Regiunilor Europene a punctat câteva dintre rezultatele care merită menţionate: crearea unui nou grup de lucru pentru Investiţii, Afaceri şi IMM-uri, a Comunităţii de Afaceri ARE, victoria reputată în faţa Comisiei Europene cu privire la noua schemă de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale, lobby-ul făcut în privinţa susţinerii opticii regionale în noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, elaborarea a diverse rapoarte şi poziţii politice înaintate către instituţiile europene, cum ar fi cele legate de folosirea maşinilor electrice şi dezvoltarea rurală, organizarea a diverse evenimente şi acţiuni pentru crearea de relaţii şi cunoştinţe pentru regiunile europene.
Din păcate, criza economică din spaţiul comunitar european ‘subminează’ şi această organizaţie, întrucât, spune Marian Constantin Vasile, Adunarea Regiunilor Europene se află în faţa celei mai mari provocări din ultimii ani: reconsolidarea din temelii.
”Vizita mea de săptămâna aceasta la Strasbourg mi-a reliefat cât de sensibilă poate fi o construcţie care, deşi se doreşte a fi spre folosul tuturor, este supusă efectelor generale, care afectează întreaga Uniune Europeană. Pe 17 februarie, conducerea ARE a fost pusă în faţa faptului de a găsi soluţii pentru supravieţuirea acestei instituţii, luând în considerare situaţia financiară şi reorganizarea instituţională cu care se confruntă Europa şi regiunile ei”, spune liderul Comisiei Economice şi pentru Dezvoltare Regională a ARE. El a discutat planul de redresare al ARE, care impune noi măsuri categorice, unele dintre ele fiind deja în implementare de câteva luni, incluzând reduceri de personal şi de costuri, solicitarea sprijinului din partea Comisiei Europene, atragerea de sponsori privaţi şi altele, toate aceste demersuri fiind menite să ducă la revigorarea organizaţiei.
”Pe de altă parte, am pus la punct, împreună cu coordonatorul Comisiei Economice şi de Dezvoltare Regională, toate aspectele legate de abordarea concretă în anul 2015 a temelor aferente principale ale Uniunii Europene, cum ar fi economia circulară şi securitatea energetică, dar şi acoperirea priorităţilor generale decise de regiunile membre ale ARE”, a punctat Vasile.
Consilierul liberal opinează că acest episod va fi doar unul temporar şi care va impulsiona şi mai mult consolidarea ARE, iar dialogul şi cooperarea la nivel regional, atât de necesare pentru vivacitatea şi competitivitatea Uniunii Europene şi a Europei, vor fi susţinute de toate forurile de conducere în discuţie.
ARE este cea mai mare organizaţie de acest gen din Europa şi cuprinde şi regiuni europene care nu sunt parte a UE, precum şi 15 organizaţii interregionale şi mulţi parteneri.
”Scopul de bază al acesteia este de a promova regionalismul şi acţionarea la acest nivel şi de a implementa proiecte şi activităţi care să apropie comunităţile, întărind Europa. Rezultatele ei au fost considerabile de-a lungul timpului, dacă ar fi să menţionez doar victoria reputată în 2014 de către comisia pe care o conduc, cu privire la ajutorul de stat pentru aeroporturile regionale”, a concluzionat Marian Constantin Vasile.

Comentarii

comentarii