Acasă Actualitate Marilen Pirtea consideră că România este în poziția de a cere aderarea...

Marilen Pirtea consideră că România este în poziția de a cere aderarea la Schengen și liberalizarea regimului de vize al SUA

DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, consideră că România ar fi în poziția de a cere aderarea la spațiul Schengen și chiar liberalizarea regimului de vize pentru Statele Unite ale Americii. Liberalul consideră că țara noastră merită aceste beneficii în urma poziționării în legătură cu războiul din Ucraina, în acord cu UE și NATO.

„Aceste zile de război nedorit aduc o clarificare politică importantă pe scena internațională, prin modul în care țările și guvernele reacționează față de agresiunea nedreaptă a armatei ruse în Ucraina. Alianțele NATO și UE sunt în primul rând parteneriate politice internaționale, construite pentru a afirma o politică internațională comună, prin care statele membre își apără libertatea și democrația. Faptul că România este complet angajată în efortul internațional declanșat de UE, în cooperare cu NATO, pentru apărarea valorilor lumii libere, în contextul unui conflict armat criminal dus de armata Rusiei împotriva națiunii ucrainene, avantajează România pentru obținerea deciziilor de liberalizare a regimului vizelor pentru SUA, dar și pentru aderarea la spațiul Schengen”, susține deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Pe de-o poarte, acesta subliniază că, dintre țările UE, doar pentru România, Bulgaria și Cipru încă mai există nu fac parte din programul Visa Waiver al SUA. Pe de altă parte, în ceea ce privește Schengenul, Pirtea crede România a îndeplinit toate criteriile de aderare, iar blocajul ivit este unul strict politic.

„Problema vizelor pentru români este legată de legislația strictă a Statelor Unite, ce cuprinde parametri exacți pentru accesul în programul Visa Waiver, cât și de unele probleme structurale, România acționând pentru a demonstra progresele așteptate, în privința statului de drept și a respingerii crimei organizate și traficului de persoane. Totuși, cel mai important criteriu este cel al pragului limită pentru respingerea cererilor de vize, ștacheta fiind fixată la cel mult 3 procente, în prezent cererile din România situându-se acum la cca. 10 procente. Totuși, acum este momentul unei negocieri tranșante pentru obținerea liberalizării regimului vizelor, având în vedere că din cadrul UE doar România, Bulgaria și Cipru nu fac parte din programul Visa Waiver – un program prin care cetățenii țărilor asociate pot intra fără viză pentru o perioadă de 90 de zile pe teritoriul SUA – în timp ce, dintre țările membre NATO, doar România, Bulgaria și Turcia nu fac parte din acest program”, arată deputatul liberal.

„În privința aderării României la Schengen, este evident, de mai mult timp, că asistăm la un blocaj strict politic, care se poate rezolva în contextul noilor provocări de securitate și al realinierilor și regrupărilor politice din aceste zile. Guvernul României a respectat grila tehnică de aderare, criteriile  tehnice fiind îndeplinite, în acord cu mecanismele specifice spaţiului Schengen. Opoziția politică de până acum poate fi depășită prin apelul la parteneriatul nostru special cu Franța, care deține Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, dar și prin deschiderea Germaniei, într-un orizont mai larg al țărilor membre UE care se solidarizează în aceste zile și mai mult, pentru un viitor comun liber și prosper”, conchide deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea.

Comentarii

comentarii