Acasă Actualitate Marți începe Evaluarea națională! Aproape 5.000 de elevi s-au înscris la examen...

Marți începe Evaluarea națională! Aproape 5.000 de elevi s-au înscris la examen în Timiș

DISTRIBUIȚI

Evaluarea naţională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII 2022) se desfăşoară în perioada 14 – 30 iunie 2022.

Prof. Aura Danielescu, inspectorul șef al ISJ Timiș, a spus că așa cum arată  situaţia centralizată de către ISJ,  pe baza informaţiilor furnizate de unitățile de învățământ,  4.958 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului.

Examenul începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 16 iunie  se va desfăşura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă”.

Primele rezultate vor fi afişate joi, 23 iunie, până la ora 14,00.  Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 24 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie.

Accesul candidaţilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8,00 – 8,30.

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

“Probele încep la ora 9,00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ștampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2022, candidaţii primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2022. Probele sunt monitorizate audio-video.

La județul Timiș, avem 61 de centre de examen, dintre care, 22 sunt în Municipiul Timișoara. Lucrările județului, ce se va aronda în cursul zilei de mâine, Timișului, se vor corecta în 4 centre zonale de evaluare.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat  atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial în județul Timiș – a subliniat prof. Aura Danielescu.

 

 

Comentarii

comentarii