Acasă Cultura Matei Ioachimescu Flute Fantasia- un concert-uvertură, cu sprijinul Rotary Opera Timișoara

Matei Ioachimescu Flute Fantasia- un concert-uvertură, cu sprijinul Rotary Opera Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu sprijinul Clubului Rotary Opera Timișoara, luni 5 iulie, de la ora 19:00, în Sala de concerte a Liceului de Arte „Ion Vidu” din Timișoara va avea loc „Flute Fantasia” – un recital extraordinar al flautistului Matei Ioachimescu, împreună cu invitații săi – pianista Roxana Ardeleanu și flautistul Dumitru Palagniuc.

Nume sonor în viața muzicală internațională, Matei Ioachimescu va prezenta împreună cu invitații săi, pianista Roxana Ardeleanu și flautistul Dumitru Palagniuc, un recital de gală, unde teme din opere celebre se întâlnesc cu virtuozitatea celor trei interpreți.

Rigoletto, Wilhelm Tell sau Carmen sunt doar câteva dintre surprizele care îi așteaptă pe melomanii Timișoarei, luni, 5 iulie, de la ora 19:00.  Un concert-uvertură al cursurilor de măiestrie organizate de Facultatea de Muzică și Teatru a UVT, cu sprijinul Clubului Rotary Opera Timișoara.

Intrarea este liberă.

Matei  Ioachimescu,   flautist   român   de   renume,   susține   o   activitate concertistică impresionantă și este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over.

Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.  Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat “Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste   două  instrumente.

Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreuna cu orchestre filarmonice din țară și din străinătate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Romanian Rhapsody, Paris, Playlist și La Vida Loca (proiectul cu succes internațional pe scenele din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus în Martie 2019 albumul cu același nume, lansat la casa de discuri ViennArt).

Pentru   activitatea   sa   intensă   și  calitatea   înaltă   a proiectelor   susținute,  i-a fost încredințat titlul de “Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația. Din anul 2020, Matei Ioachimescu este profesor asociat la Facultatea de Muzică și Teatru, a Universității de Vest din Timișoara.

Roxana Ardeleanu este o pianistă cu o carieră solidă dedicată muzicii de cameră, punctată de apariții solistice de prim rang în țară și în străinătate. Este cadru universitar titular al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, dar și colaborează cu Teatrului Maghiar de Stat „Cziky Gergely” și Teatrului German de Stat din Timișoara. Roxana Ardeleanu este cunoscută publicului din spectacole precum: Moliendo Café, Die Fuchsiade, Hair, Cabaret, Biedermann, etc. Născută la Baia Mare, a studiat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și la Facultatea de Muzică din Timișoara.

Dumitru Palagniuc este o prezență activă pe scene diverse din țară, ca interpret atât la flautul modern, cât și la flautul baroc. Absolvent al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, Dumitru Palagniuc a urmat cursurile de master ale Academiei Regale din Bruxelles, specializându-se în cântatul la flautul traverso și la cel modern. În paralel a fost încurajat în pasiunea sa pentru construcția de instrumente, urmând un stagiu în atelierele profesorului, flautistului și constructorului de instrumente, Jan de Winne.

Dumitru Palagniuc s-a născut în Republica Moldova și a beneficiat de o bursă de studii oferite de statul român. Momentan este profesor la Școala gimnazială de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj și masterand la clasa Prof. Matei Ioachimescu de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.

Program:

  1. Demersseman – Fantezia „Wilhelm Tell”, pentru două flaute și pian;

W.A. Mozart – „Flautul Fermecat”, pentru două flaute;

Franz Liszt Années de Pèlerinage Deuxième Année: Italie, 5. Sonetto 104 del Petrarca;

  1. Borne – Fantezia „Carmen”, pentru flaut și pian;

Clarke – „Maya”, pentru două flaute și pian;

Luigi Hugues – „La Gioconda di Pochielli”, pentru flaut și pian;

  1. Doppler – Fantezia „Rigoletto”, pentru două flaute și pian.

 

Comentarii

comentarii