Acasă Eveniment Medici cardiologi din România, Europa şi SUA dezbat la Timişoara despre moartea...

Medici cardiologi din România, Europa şi SUA dezbat la Timişoara despre moartea subită cardiacă

DISTRIBUIȚI

Zeci de medici chirurgi cardiologi şi medici specialişti cardiologi din Europa, SUA şi Canada sunt prezenţi la Timişoara la cea mai mare conferinţă internaţională din ultimii ani din domeniu, intitulată „Moartea subită cardiacă şi Cardioprotecţia”, în perioada 6-9 septembrie. Evenimentul are loc cu prilejul încheierii proiectului de cooperare transfrontalieră HURO „Dezvoltarea infrastructurii unui pol regional de excelenţă în cercetarea translaţională cardiovasculară” organizat de Universitatea din Szeged, Ungaria, şi UMF „Victor Babeş” Timişoara.

Cel mai mare eveniment în domeniu

Prof. univ. dr. Dan Gaiţă a precizat că este cel mai mare eveniment de acest fel din ultimii ani, la care participă peste 30 de personalităţi marcante din lume în domeniul cercetării fundamentale cardiovasculare. La conferinţă a fost cooptată şi Academia Internaţională de Ştiinţe Cardiovasculare (IASC), al cărei preşedinte este prof. univ. dr. Naranjan S. Dhalla, din Canada.

Prof. univ. dr. Danina Muntean a declarat că Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara derulează, în calitate de partener transfrontalier, începând cu data de 1 martie 2011, împreună cu Universitatea din Szeged, Facultatea de Medicină ca instituţie coordonatoare, au implementat proiectul „Dezvoltarea infrastructurii unui pol regional de excelenţă în cercetarea translaţională cardiovasculară”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră  România – Ungaria 2007-2013.

„Scopul general al proiectului a constat în realizarea în cadrul parteneriatului a unui pol de excelenţă în domeniul cercetării cardiovasculare, privind incidenţa, mecanismele apariţiei şi prevenirea bolilor cardiovasculare cu risc de moarte subită în populaţia generală a Euroregiunii DKMT. Rolul cercetării translaţionale este de a transforma descoperirile ştiinţifice în aplicaţii clinice, aspect care este posibil doar printr-o comunicare reală în cadrul unei reţele care să includă deopotrivă cercetători şi clinicieni. Membrii acestei reţele vor fi motivaţi în transferarea în clinică a rezultatelor experimentale obţinute în cadrul cercetărilor fundamentale şi totodată în promovarea şi valorizarea activităţii de cercetare de excelenţă prin diseminarea rezultatelor la nivelul comunităţii ştiinţifice”, a spus prof. Muntean.

Ce s-a realizat?

Unul dintre obiectivele proiectului a fost crearea a trei laboratoare noi de cercetare: de Microscopie Confocală, de Data Mining şi de Management al Bazelor de Date, în cadrul Departamentului de Ştiinţe Funcţionale al UMF Timişoara. Laboratorul de Genetică Moleculară, în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Szeged. Modernizarea Biobazei Departamentului de Farmacologie şi Farmacoterapie a Universităţii din Szeged.

Al doilea obiectiv a fost implementarea în comun a unor proiecte de cercetare translaţională care utilizează infrastructura dezvoltată complementar şi aplică rezultatele obţinute în laborator în scopul îmbunătăţirii activităţii medicale clinice. Al treilea obiectiv a fost promovarea şi valorizarea activităţii de cercetare de excelenţă prin diseminarea rezultatelor la nivelul comunităţii ştiinţifice şi a populaţiei regiunii.

Comentarii

comentarii