Acasă Eveniment Mediciniştii din Timişoara îşi aleg rectorul pe 27 februarie

Mediciniştii din Timişoara îşi aleg rectorul pe 27 februarie

DISTRIBUIȚI

Conducerea UMF a decis să anuleze dezbaterea publică cu cei trei candidaţi la funcţia de rector…

Cea mai imprevizibilă luptă pentru fotoliul de rector al unei universităţi din Timişoara are loc luni, 27 februarie, la Medicină. Lupta se dă între histologul Marius Raica, prorector la UMF, Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara, şi Sorin Pescariu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Institutul de Cardiologie din Timişoara.

Voturile pot fi exprimate la Căminul 1-2 al Medicinei, între orele 8-20. Şicanele au început deja. Cei trei candidaţi s-au înţeles iniţial pentru o dezbatere publică de final. Aceasta nu a mai avut loc din cauze obscure. Cineva s-a speriat de confruntarea finală… O altă şicană este zvonul conform căruia profesorul Sorin Pescariu s-ar retrage din competiţie. Aceasta a fost susţinută cu tărie de câţiva răspândaci, dar negată vehement de Sorin Pescariu. ZIUA de Vest a vrut să afle care dintre candidaţi s-au temut de dezbaterea publică finală şi ce mesaj de final ar fi transmis aceştia, dacă puteau să o facă. Nu am primit decât două răspunsuri. Probabil, unul dintre candidaţi nu a vrut să ne spună nimic, din simplă superstiţie…

Dorel Săndesc: “Conducerea UMF nu a mai avut interesul să organizeze dezbaterea”

 

Dorel Săndesc regretă că dezbaterea publică nu s-a mai ţinut. Acesta dă vina pe conducerea UMF şi crede că atât el, cât şi Sorin Pescariu sunt dezavantajaţi de acest lucru. “Regret că nu a mai avut loc dezbaterea publică între candidaţi. Cred că eu aveam de câştigat din asta. Mă consider defavorizat că nu s-a mai ţinut. Eu spun că conducerea UMF nu a mai avut interesul să organizeze dezbaterea. Era o şansă atât pentru mine, cât şi pentru Sorin Pescariu, noi eram oameni din afara sistemului şi cred că ne avantaja. O puteam face în doi, dar nu cred că avea sens să ne atacăm unul pe altul în favoarea adversarului”, ne-a spus Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara. Profesorul timişorean spune că avea un mesaj extrem de clar de transmis la dezbaterea publică ce nu a mai avut loc. “Mesajul meu clar era despre necesitatea schimbării. Schimbarea este absolut necesară la UMF, ea face parte din spiritul vremii şi al democraţiei. Mizez pe acest vânt al schimbării, care bate şi pe străzi, cred că acest vânt există şi în sufletele oamenilor de la UMF. Cred că pot să contribui realmente să duc mai departe UMF. Vreau să resuscitez organismul universităţii”, mai spune Săndesc.

În ciuda zvonurilor, cardiologul Sorin Pescariu nu se retrage din cursa pentru UMF:  “Și dacă aș ști că un singur coleg crede în mesajul meu și mă votează, tot nu m-aș retrage”

Cardiologul Sorin Pescariu regretă şi el că dezbaterea publică a candidaţilor pentru funcţia supremă în UMF nu a mai avut loc. “Am aşteptat foarte mult dezbaterea publică, în primul rând pentru că eu nu mi-am propus şi nu am făcut vizite colegilor, nu am bătut din uşă în uşă şi nu am vrut să pun presiuni pe colegii mei. Cred că dezbaterea care nu a mai avut loc ar fi fost proba democraţiei acestui concurs. Nu înţeleg de ce, în ultima clipă organizatorii au anulat dezbaterea, habar nu am ce motive au avut”, ne-a spus Pescariu. Acesta şi-a schimbat tonul când a venit vorba despre posibila lui retragere din cursa pentru şefia UMF. ”Mă jigniți dacă credeți așa ceva despre mine. Și dacă aș ști că un singur coleg crede în mesajul meu și mă votează tot nu m-aș retrage. Din respect pentru el, pentru mine, cât și pentru familia mea și strămoșii mei, care niciodată nu au fost oportuniști”, a tunat cunoscutul cardiolog timişorean. 

Marius Raica nu dă interviuri pe ultima sută de metri

Prins în întâlniri electorale, histologul Marius Raica, prorector până acum la UMF, a refuzat să comenteze anularea dezbaterii publice. El ne-a transmis prin colaboratori că nu acordă niciun interviu pe ultima sută de metri. Toţi cei trei candidaţi şi-au postat pe site-ul UMF declaraţii pe proprie răspundere, autentificate la notar, că nu au colaborat cu securitatea.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara au transpărut, spre deosebire de competiţia din alte universităţi, elemente de campanie cu evident iz politic. Doi dintre cei trei candidaţi au desfăşurat, realmente, campanii individualizate pe profilul relaţionar al fiecăruia dintre ei. Cei doi s-au atacat în diverse medii: academic, electronic, prin „agenţi” direcţi sau mascaţi, ducând lupta până la cele mai paradoxale forme de comunicare, adesea chiar bufonerii. Al treilea a ales calea participării discrete în această competiţie, scoţând în evidenţă nevoia de etică în mediul academic, competenţa, sinceritatea cu orice chip, devotamentul faţă de marea familie a medicinei, încercând să atragă atenţia prin… neelectoral. Cine va fi rectorul UMF? Depinde de cât de mult îşi dau voie mai tinerii sau mai experimentaţii profesori la „absorbţia de manipulare” a contextului. Noi, interesaţi de progresul comunităţii din care facem parte, deci inclusiv al comunităţii academice, le urăm tuturor succesul cuvenit!

 

Comentarii

comentarii