Acasă Actualitate Mii de arădeni sunt aşteptaţi în pelerinaj la mănăstirea Gai

Mii de arădeni sunt aşteptaţi în pelerinaj la mănăstirea Gai

DISTRIBUIȚI

Mii de arădeni sunt aştepaţi încă din această seară la Mănăstirea Gai, unde are loc sărbătorirea hramului acestui lăcaş de cult. Slujbele vor continua toată noaptea, iar  sâmbătă, 8 septembrie, ierarhii arădeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, vor sluji la Mănăstirea Gai.

Mănăstirea de maici „Sfântul Simion Stâlpnicul” se află în marginea cartierului Gai şi, totodată, a Aradului. Actul de naştere al acestui lăcaş mănăstiresc trebuie căutat în secolul al XVIII-lea, într-o perioadă în care ortodoxia era reprezentată mai ales de către sârbi în această regiune, pentru că românii au devenit, în mare parte, greco-catolici. Lăcaşul de cult de la marginea Aradului a fost ctitorit de episcopul Sinesie Jivanovici şi a fost ridicat între anii 1760-1762. La 13 aprilie 1955, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis înfiinţarea unei mănăstiri de maici. În anii `70, pentru maicile de la Gai a început prigoana comunistă. Călugăriţele mai tinere au fost nevoite să plece, dar o parte dintre ele s-au reîntors mai târziu, când viaţa monahală a revenit la normal în acest lăcaş de cult. Până în 1989, deşi s-a aflat la marginea oraşului, puţini arădeni au venit duminica la slujbe. Aici au avut loc însă căsătorii religioase discrete pentru copiii şefilor Partidului Comunist Român.

În cadrul mănăstirii a fost adus un monument al arhitecturii bisericeşti populare din judeţul Arad, biserica de lemn din Seliştea de Mureş, comuna Petriş, care a fost reconstruită în curtea mănăstirii în vara lui 1985. Biserica de lemn din Selişte, care datează din 1745-1754,. păstrează elemente tradiţionale arhitecturale specifice zonei din care provine. Colecţiile de artă veche bisericească şi de carte rară de la mănăstire completează o colecţie-document, de o valoare istorică şi artistică inestimabilă.

Lăcaşul de cult de la Gai, ctitoria episcopului Sinesie Jivanovici, a fost reşedinţă episcopală decenii la rând. După 1990, la Gai au slujit preoţi apreciaţi, care au devenit ulterior episcopi: PS Sofronie Drincec, episcop al Oradiei, Bihorului şi Sălajului, şi PS Siluan Mănuilă, episcop al Episcopiei Române din Ungaria.

În ultimii ani, lăcaşul de cult de la Gai s-a dezvoltat. A fost ridicat încă un corp de clădire cu chilii, un paraclis de vară şi chiar o biserică nouă, mare, care să poată satisface setea de credinţă şi rugăciune a miilor de credincioşi care frecventează la fiecare mare sărbătoare de peste an şi în fiecare sfântă zi de duminică mănăstirea „Sfântul Simion Stâlpnicul” din Gai.

Comentarii

comentarii