Acasă Cultura Mii de lugojeni au petrecut la „Ruga lugojeană”

Mii de lugojeni au petrecut la „Ruga lugojeană”

DISTRIBUIȚI

FOTO

La marea sărbătoare a municipiului Lugoj au participat delegaţii din oraşele Jena (Germania), Vârşeţ şi Pancevo (Serbia), Nisporeni (Republica Moldova), Mako şi Szekszard (Ungaria), Korinthos – Assos – Lecheo (Grecia) şi Kriva Palanka (Macedonia)

Municipiul Lugoj a găzduit luni, în ziua celei mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria, tradiţionala manifestare „Ruga lugojeană”. Anul acesta, marea sărbătoare a Lugojului a avut un caracter deosebit, prin includerea în programul evenimentului şi a formaţiilor participante la Festivalul Internaţional de Folclor „Ana Lugojana”. Manifestările au debutat la ora 10, prin primirea delegaţiilor străine, la Primăria Lugoj, de către primarul Francisc Boldea. În prezenţa oficialităţilor locale  a fost salutată prezenţa la Lugoj a delegaţiilor din oraşele: Jena (Germania), Vârşeţ şi Pancevo (Serbia), Nisporeni (Republica Moldova), Mako şi Szekszard (Ungaria), Korinthos – Assos – Lecheo (Grecia) şi Kriva Palanka (Macedonia). Delegaţiile străine au fost conduse de către: Alexandros Pnevmatikos, primarul municipiului Korinthos – Assos – Lecheo; Arsencho Aleksovski – primarul oraşului Kriva Palanka;  Victor Tulbure, viceprimarul oraşului Nisporeni; Mirko Dobrosavlievici, vicepreşedintele comunei Vârşeţ; Jurgen Haschke, consilier din Jena; Bozidar Baros, viceprimarul din Pancevo; Fajszi Lajos, consilier din Szekszard; Barath Lajos, directorul Spitalului Clinic „Dr. Diosszilagyi Samuel” din Mako. În cadrul întâlnirii, primarul Lugojului a înmânat viceprimarului din Nisporeni o „Diplomă de excelenţă”, cu ocazia împlinirii, în 3 iunie, a 10 ani de la semnarea protocolului de înfrăţire dintre cele două oraşe, iar consilierul lugojean Nicu Bădina, cel care a fost iniţiatorul acestei înfrăţiri, a oferit delegaţiei din oraşul moldav o monedă din anul 1941, care avea pe avers chipul lui Mihai Viteazul, iar pe revers, înscrisul „Moldova lui Ştefan cel Mare în veci a României”. Au urmat tradiţionalele discursuri şi schimburi de cadouri, ocazie cu care primarul Francisc Boldea a primit, printre alte suveniruri, o icoană cu Sfântul Teodor, protectorul oraşului Vârşeţ, şi o monografie a oraşului Pancevo. Totodată, Jurgen Haschke a anunţat municipalitatea lugojeană că autorităţile din Jena au hotărât să doneze 20.000 de euro pentru modernizarea unei secţii a Spitalului Municipal Lugoj.

Liturghie arhierească…

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care şi-a sărbătorit hramul, manifestările religioase au început, tot la ora 10, printr-o Sfântă Liturghie arhierească oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu P.S. Paisie Lugojanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi P.On. Ioan Cerbu, protopopul ortodox român de Lugoj. La finalul serviciului religios a avut loc tradiţionalul înconjur al bisericii cu prapurii şi steagul breslelor de meseriaşi din Lugoj, purtat – şi în acest an – de către Alexandru Jilac. De la ora 11, la ceremonia religioasă au participat şi oficialităţile locale, în frunte cu deputatul Sorin Stragea, primarul Francisc Boldea şi viceprimarul Ioan Ambruş, împreună cu delegaţiile oficiale din oraşele înfrăţite şi cu reprezentanţii formaţiilor participante la festivalul de folclor.

…spectacole folclorice…

Seara, după vecernie, în Piaţa Victoriei, în prezenţa a numeroşi lugojeni, sărbătoarea a continuat prin sosirea alaiului rugii, format din artiştii Ansamblului folcloric „Lugojana” şi a celorlalte formaţii participante la festivalul de folclor, şi prin tradiţionala intrare a fetei în joc. Anul acesta, onoarea de a deschide ruga, împreună cu protopopul Ioan Cerbu, pe binecunoscuta melodie „Ana Lugojana”, a revenit tinerei perechi Larisa Lungu şi Alin Oneţ, membri ai Ansamblului Folcloric „Lugojana”, după care, în horă s-au prins şi oficialităţile locale, în frunte cu primarul Francisc Boldea, dar şi formaţiile participante la festivalul de folclor. În continuare, după intervenţiile solistice ale Nicoletei Voica, ansamblurile participante la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor „Ana Lugojana” au prezentat câteva dansuri tradiţionale, după care soliştii vocali Petrică Miulescu Irimică, Ramona Ilieş, Andreea Dragoman, Larisa Lungu şi Vanesa Jarja, acompaniaţi de orchestra Ansamblului „Lugojana”, împreună cu instrumentiştii Silviu Drăgan, Ion Pieptănar şi Nicolae Drăgan, au susţinut un program artistic. Un recital de circa 50 de minute a susţinut şi Stepan Malenovic, un interpret din Muntenegru.

…şi un concert rock

Nici tinerii nu au fost uitaţi de organizatorii acestei manifestări – Primăria Lugoj şi Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”. Astfel, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor a avut loc un concert susţinut de trupa Horea Crişovan Trio şi de formaţiile Pandora şi Queen Real Tribute (Serbia). Jocul, distracţia şi voia bună au continuat până târziu în noapte, finalul manifestării fiind marcat, conform tradiţiei, prin focuri de artificii.

 

 

{vsig}galerie/ruga lugoj{/vsig}

Comentarii

comentarii