Acasă Actualitate Mijloacele alternative de transport din Timişoara, aliniate la standarde europene?

Mijloacele alternative de transport din Timişoara, aliniate la standarde europene?

DISTRIBUIȚI
altPrimăria Timişoara participă ca partener în proiectul Transfer – “TRansferring Actions iN Sustainable mobility For European Regions”, în vederea promovării şi susţinerii alinierii mijloacelor alternative de transport la standardele Uniunii Europene. Obiectivul general al proiectului este stimularea şi îmbunătăţirea unor modalităţi durabile de transport, prin creşterea nivelului de implementare a unor strategii şi politici în ceea ce priveşte managementul mobilităţii, precum şi extinderea şi promovarea bunelor practici din acest domeniu. 

“Promovarea acestor măsuri este cu atât mai importantă în noile state membre ale UE, mai ales dacă avem în vedere faptul că cetăţenii acestor state nu beneficiază de alternative satisfăcătoare, la standarde ridicate, care să înlocuiască folosirea automobilelor, precum transportul public ecologic sau infrastructură pentru transportul cu bicicleta”, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara.
În Timişoara, sub presiunea timişorenilor care se deplasează cu bicicleta, exercitată în cadrul campaniei “Verde pentru Biciclete”, municipalitatea a creat, anul acesta, noi piste de biciclete, neputând totuşi încă fi vorba de o reţea de astfel de piste în oraşul de pe Bega. Maşinile rămân încă majoritare, iar poluarea este în creştere, la orele de vârf, pe arterele principale, aerul devenind greu de respirat.  

Beneficii
Prin creşterea proporţiei mersului pe jos, a ciclismului, a programelor “car sharing” (partajare de maşini) şi prin introducerea planurilor de mobilitate, a flexibilităţii muncii, prin training şi prin conştientizare sunt obţinute următoarele avantaje: mai puţine congestii în oraşe; emisii reduse de CO2; aptitudini, calitate a vieţii, productivitate la muncă crescute şi o viaţă mai lungă; scăderea cazurilor de obezitate cauzată de inactivitate, a bolilor cardiace, a costurilor de sănătate; evitarea unor infrastructure noi şi costisitoare prin utilizarea integrală a capacităţilor existente; creşterea stabilităţii la locul de muncă pentru angajaţi. 

14 parteneri, din 14 state UE

Proiectul la care şi Timişoara participă acum este implementat în cadrul unui parteneriat între 14 regiuni din 14 state membre ale UE, dintre care şapte sunt noii membrii ai proiectului(Bratislava (SK),  Klaipeda (LT),Maribor (SI),Larnaca(CY), Gdansk (PL), Sofia (BG), Timişoara (RO)), iar alte şapte sunt regiuni membre ale primei faze a proiectului(Londra (UK), Graz (AT), Stockholm (SE), Treviso (IT), Almada (PT),  Frankfurt (DE), Serres (EL)). Managementul proiectului este asigurat de către Consiliul Local din Londra, prin Parteneriatul European pentru Transport din Londra (London European Partnership for Transport – LEPT). Proiectul are un buget de peste 3 milioane de euro.
 
Competiţii în şcoli
Micii timişoreni vor fi direct implicaţi în proiect, pentru că în cadrul acestui proiect vor fi recrutate şcoli din Timişoara, în vederea promovării schimbării de atitudine şi comportament în ceea ce priveşte mobilitatea, conform orientărilor europene în domeniu. Vor fi organizate competiţii şi vor fi acordate premii elevilor care vor participa activ la activităţile prevăzute, în special în ceea ce priveşte utilizarea mijloacelor alternative de transport către şcoală şi înapoi având impact asupra mediului, respectiv reducerea emisiilor de CO2 (modalităţile de transport care nu implică utilizarea autoturismelor – biciclete, mersul pe jos, utilizarea mijloacelor de transport în comun ecologice).
 
 
 
 
 
 
 

Comentarii

comentarii