Acasă Economic Ministerul Mediului reacționează după ce filmele cu tăieri de păduri. din zonele...

Ministerul Mediului reacționează după ce filmele cu tăieri de păduri. din zonele protejate Semenic și Retezat, au ajuns la un milion de vizualizări

DISTRIBUIȚI

Gabriel Păun, reprezentantul asociației Agent Green, s-a întâlnit recent cu reprezentanții Ministerului Mediului. Agent Green a fost invitat la această întâlnire după ce două filme postate online au trecut de un milion de vizualizări. Primul dintre acestea prezenta modul în care lemnul tăiat în Retezat ajungea fără acte la fabrica Holzindustrie Schweighofer de la Sebeș, iar în cel de-al doilea urmărea traseul lemnului din pădurile de fag de la Coșava Mică (Semenic), transformat în cherestea și urcat pe vapor la Constanța. De asemenea, România Curată a prezentat modul în care 700 de hectare de pădure virgină de la Coșava Mică au fost scoase de pe lista pădurilor propuse pentru listarea în UNESCO.
La întâlnire au participat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, secretarul de stat Anne Jugănaru, directorul de cabinet al ministrului și responsabilii de comunicare Mihai Drăgan si Teodora Metiu. Reprezentantul Agent Green a cerut protejarea imediată a Coșavei Mici și oprirea tuturor contractelor Romsilva cu Parcurile Naturale și Naționale, urmată de înființarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP).
Răspunsul ministrului a fost că agreează înființarea ANAP dar fără grabă, ca să iasă ca lumea. Secretarul de stat Anne Juganaru a declarat că și-ar dori, de asemenea ANAP, dar să importe angajații Romsilva la custozii parcurilor și odată cu ei o felie proporțională de buget de la Romsilva pentru salarii, structura centrală a ANAP fiind singura care ar avea nevoie de fonduri de la bugetul de stat. De asemenea, secretarul de stat Anne Juganaru a declarat că agreează protejarea Coșavei în regim de urgență. Agent Green a propus alipirea Coșavei Mici la Parcul Național Semenic și la Rezervația Strictă Izvoarele Nerei, pentru a intra și în UNESCO.
Pentru ca bunăvoința subită a autorităților să nu se stingă și pentru ca promisiunile lor să-și găsească corespondent în realitate, Gabriel Păun și asociația pe care o coordonează, Agent Green, pregătește în prezent hărți, fundamentarea științifică și toate formalitățile necesare pentru protejarea Coșavei Mici.
“Prima întâlnire cu noua conducere a Ministerului Mediului a fost benefică pentru viitorul ariilor naturale protejate din România. Am discutat și am stabilit pașii următori pentru înlocuirea Romsilva de la cârma parcurilor și despre salvarea pădurii virgine Coșava Mică din munții Semenic și includerea ei în patrimoniul mondial UNESCO”, a declarat Gabriel Păun pentru România Curată.
”Referitor la Romsilva care este specializată în păduri destinate exploatării, ne-am înțeles că România este într-o situație unică în Europa și că trebuie să schimbăm ceva imediat. Se dorește înființarea și operaționalizarea Agenției Naționale pentru Arii Protejate, formată din experți în conservare și nu în specialiști în exploatare, ca și până acum. Procesul de înlocuire a Romsilva de la cârma Parcurilor Naționale trebuie să fie unul transparent, rapid și eficient din punctul nostru de vedere. În privința pădurii virgine Coșava Mică, care măsoară 700 de hectare, lucrurile sunt îngreunate de Romsilva care nu vrea să renunțe nici măcar la un metru pătrat . Această pădure este valoroasă pentru ei, pentru că de acolo pot scoate 700 metri cubi de lemn din fiecare hectar și ciopârțirea a început deja. Pentru conservare pădurea are cu totul și cu totul altă valoare și este esențial ca orice activitate să înceteze imediat acolo. Vorbim, totuși, de o pădure care înca n-a cunoscut drujba. Sunt făgete naturale așa cum le-a format mama natură dupa ultima glaciațiune. Am agreat la minister să pregătim în regim de urgență documentarea zonei pentru a o include într-un nou sit Natura 2000 și în Parcul Național Semenic. Coșava Mică se învecinează și cu pădurea virgină Izvoarele Nerei, care este deja în cursa pentru UNESCO. Dacă acestea se vor alipi, atunci și Coșava va prinde cursa pentru UNESCO”, a mai spus Gabriel Păun.
Nici Romsilva n-a rămas indiferentă la articolele și filmele publicate de România Curată, dar în loc să vină cu soluții și-a arătat… indignarea printr-un comunicat de presă intitulat ”drept la replică”. Doar că în loc să ne solicite nouă dreptul la replică (locul unde au fost publicate filmele și articolele), l-a trimis unei agenții de presă. În dreptul la replică cu pricina, comunicatorii Romsilva declară că pădurile sunt în siguranță în mâinile lor responsabile.

Comentarii

comentarii