Acasă Actualitate Ministerul Sănătăţii din Ungaria a donat judeţelor Arad, Timiş şi Bihor 25.000...

Ministerul Sănătăţii din Ungaria a donat judeţelor Arad, Timiş şi Bihor 25.000 de doze de vaccin BCG

DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătăţii din Ungaria a donat, joi, o cantitate de 25.000 de doze de vaccin antituberculos destinat bebeluşilor, care a fost preluată de autorităţile sanitare din Arad şi împărţită în judeţele Arad, Timiş şi Bihor. Transportul a intrat în ţară prin vama arădeană Vărşand, unde reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad au aşteptat delegaţia maghiară.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Arad, părţile au anunţat că donaţia vine în contextul unei colaborări strânse între autorităţile sanitare din zona transfrontalieră. „Am ajutat cu plăcere pentru că am avut această posibilitate şi pentru că suntem specialişti în domeniul epidemiologiei şi conştientizăm importanţa ca aceste vaccinuri să se facă la timp", a declarat directorul Autorităţii de Sănătate Publică din regiunea Sud a Ungariei, Gyula Mucsi. Acesta a spus că vaccinul este similar celui produs până de curând de România, singura diferenţa constând în dozare. Conform directorului epidemiologic al DSP Arad, dr. Dana Negru, donaţia va fi împărţită în judeţele Arad, Timiş şi Bihor. Aradul va reţine 7.000 de doze, iar celelalte două judeţe vor primi câte 9.000 de doze. „În Arad avem 1.200 de copii cu restanţe la administrarea vaccinului antituberculos, iar judeţele Timiş şi Bihor au câte 2.000 de copii în această situaţie", a declarat Dana Negru. Vaccinarea copiilor cu vârste sub zece luni din Arad va fi reluată, astfel, de sâmbătă, după livrarea dozelor către centrele medicale.
Iniţiativa donaţiei a aparţinut autorităţilor sanitare din Bekescsaba, care au auzit despre oprirea producţiei la Institutul Cantacuzino. Miercuri, DSP Arad a anunţat că aşteaptă o donaţie de 24.000 de doze de vaccin antituberculos, cantitate care a fost suplimentată între timp. Potrivit DSP Arad, donaţia este făcută de Ministerul Sănătăţii din Ungaria, în urma unui protocol semnat cu Ministerul Sănătăţii din România.
Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras, în 8 februarie, Institutului Cantacuzino autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie. După această decizie, Institutul Cantacuzino s-a angajat ca, până în 15 aprilie, să finalizeze o serie lucrări, dar şi de reverificări ale parametrilor de lucru la liniile de producţie a vaccinurilor BCG şi pandemic, ANM dând asigurări instituţiei ca va elibera autorizaţia de fabricaţie dacă aceste măsuri vor fi realizate.
Guvernul a alocat, la începutul lunii martie, Institutului Cantacuzino fonduri totale de un milion lei pentru finalizarea lucrărilor şi reverificarea parametrilor de lucru, care să permită instituţiei ca, până la 15 aprilie, să obţină avizele necesare pentru continuarea activităţii, inclusiv pentru producerea vaccinurilor.

Comentarii

comentarii