Acasă Eveniment Ministerul Sănătăţii va construi în Timişoara un centru de chirurgie cardiacă pediatrică

Ministerul Sănătăţii va construi în Timişoara un centru de chirurgie cardiacă pediatrică

DISTRIBUIȚI

o noua clinica in timisoara - dr. mihai gafencu DSCF1326Dr. Mihai Gafencu: “Malformaţiile congenitale de inimă sunt a treia cauză a mortalităţii la nou-născuţi şi sugari”

Una dintre cauzele mortalităţii infantile atât în Timiş, cât şi la nivel naţional, o reprezintă malformaţiile congenitale de inimă. Dr. Mihai Gafencu, medic în cadrul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” Timişoara şi preşedintele Salvaţi Copiii Timiş, a declarat că medicii cardiologi cunosc cauzele, dar operaţiile pe inimă la nou-născuţi nu se pot face decât în două centre –Cluj şi Târgu Mureş, care nu fac faţă.

Trebuie să avem şi în Timişoara

Salvaţi Copiii a făcut un raport cu aceste cauze ale mortalităţii infantile în România. A treia cauză este malformaţia congenitală de cord. Astfel, la propunerea Organizaţiei “Salvaţi Copiii”, în Timişoara şi în Iaşi, Craiova şi Bucureşti, vor fi construite centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Ştirea a fost dată de însuşi Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, miercuri, 6 martie, la întâlnirea cu reprezentanţii Organizaţiei “Salvaţi Copiii”. “Anumite programe trebuie să aibă întâietate, iar cele care vizează copilul şi mama trebuie să fie printre acestea. Unul dintre acestea este Programul de chirurgie cardiacă pediatrică pe care Ministerul Sănătăţii are în vedere să îl extindă în 4 centre din Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Craiova”, a spus Nicolăescu. “Singurele centre viabile sunt la Târgu Mureş şi Cluj. Trebuie să avem şi în Timişoara, Iaşi şi în Bucureşti”, a spus dr. Gafencu.

Opt echipe de chirurgi vor fi specializate în Italia

Pentru a putea evita situaţiile existente deja în secţiile spitalelor, acolo unde se găsesc dotări, dar nu există încă personal medical calificat pentru realizarea intervenţiilor medicale, MS intenţionează punerea în aplicare a unui program prin care se vor aloca fonduri pentru cazarea şi instruirea a 8 echipe de medici şi asistenţi medicali într-o clinică din Italia. Ministrul Sănătăţii a mai amintit şi despre regândirea Programului Mamă şi Copil, astfel încât toate etapele de dezvoltare, naştere, monitorizare până la ieşirea din risc să fie atinse. S-a cerut sprijinul tuturor organizaţiilor non-guvernamentale pentru promovarea şi dezbaterea pe principii de corectitudine a pachetului de bază care va fi pus în dezbatere publică începând cu jumătatea acestui an şi care va cuprinde componente speciale pentru asistenţa medicală a copilului şi gravidei. “Vă asigur că grija pentru copil şi mama gravidă va sta în centrul viitoarelor politici de sănătate publică, a strategiei naţionale de sănătate publică pe care o vom elabora în acest an, dar mai ales în centrul programelor naţionale de sănătate care sunt în etapa de reformare. Statul român mai are încă paşi de făcut pentru protejarea nou-născuţilor şi a femeilor gravide, astfel încât să scadă mortalitatea infantilă. Trăim o perioadă în care fondurile sunt limitate şi trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Criza economică afectează în continuare toate sistemele de sănătate şi fiecare ţară caută soluţii pentru a rezolva cât mai multe probleme ale sistemului cu bani mai puţini. Şi noi va trebui să ne adaptăm şi să învăţăm acest lucru”, a declarat Nicolăescu.

Comentarii

comentarii