Acasă Economic Ministrul Agriculturii luat la rost de un legumicultor din Comloșu Mic

Ministrul Agriculturii luat la rost de un legumicultor din Comloșu Mic

DISTRIBUIȚI

Ministrul-AgriculturiiMinistrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a însoţit caravana de prezentare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, care a ajuns, marţi, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, ministrul întâlnindu-se cu fermieri şi agricultori din judeţ.

Una dintre cele mai arzătoare probleme transmise ministrului de producătorii agricoli şi de fermierii timişeni s-a referit la ceea ce ei au numit “samsarii” care au acaparat pieţele agroindustriale.
“Eu sunt legumicultor, dar nu îmi pot vinde producţia în pieţe din cauza acestor ‘samsari’. Aţi spus că aţi luat măsuri legislative pentru a rezolva problema. (…) Ar trebui să veniţi în teren să vedeţi care este, de fapt, problema. Tot ei conduc totul, se duc şi iau din piaţa de gros produsele şi le vând în piaţă. Pe noi ne aruncă acolo, într-un colţ, şi dacă mai comentăm ne mai iau şi la bătaie. Tot la fel e, doar hârtii mai multe”, i-a spus ministrului un agricultor din Comloşu Mic.
Daniel Constantin a răspuns că aceşti “samsari” sunt de fapt intermediari care au şi ei dreptul de a vinde în piaţă. “Diferenţa este că ei trebuie să aibă casă de marcat, iar dumneavoastră (producătorii – n.r.), nu. Producătorii atestaţi plătesc impozit pe normă de venit, nu mai trebuie să plătiţi nimic în plus”, a explicat Daniel Constantin.
Pentru că aceşti samsari au certificat de producători, chiar dacă nu sunt producători, cumpără toată marfa de la oameni şi o vând ca şi producători reprezintă o problemă, potrivit agricultorilor. “Din acest motiv, noi am introdus dublul control, carnetele de producători nu mai sunt vizate numai de primării, acum sunt vizate şi de Asociaţia de Producători, dacă există, sau de Camera Agricolă sau Direcţia Agricolă, dacă este cazul”, a adăugat ministrul.
El a anunţat că în perioada următoare vor fi realizate controale în pieţe.
La întâlnirea de la Timişoara, ministrul Daniel Constantin le-a transmis fermierilor principalele direcţii de acţiune ale noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală şi a ţinut să reamintească faptul că PNDR aduce 9,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea şi modernizarea agriculturii şi încă aproximativ 12 miliarde de euro pentru plăţi directe, până în anul 2020.
Cei prezenţi au remarcată lipsa de depozite moderne şi a serelor care să permită producţia şi în perioada mai rece a anului, dar şi problemele legate de depozitare pe perioade mai lungi de timp. Măsura destinată procesării şi depozitării îşi propune să corecteze această situaţie până în anul 2020.
O altă măsură care va deveni operaţională de miercuri se referă la reconversia în pomicultură, care se va bucura de punctaj suplimentar pentru potenţialii aplicanţi.
Referindu-se la măsurile care operează deja, ministrul Constantin a remarcat că măsura destinată tinerilor fermieri se bucură deja de atenţie sporită din partea potenţialilor beneficiari, ţinând cont de suma de 50.000 de euro pe care aceştia o pot accesa.
Agricultorii prezenţi la întâlnirea cu ministrul Constantin au mai sesizat faptul că subvenţia la motorină este mică şi ajunge de regulă cu întârziere, lipsa posibilităţii de irigare, în condiţiile în care se anunţă două luni de caniculă, cu risc de compromitere a culturilor însămânţate în primăvară, precum şi preţul mic al laptelui, care a dus în acest an la scăderea semnificativă a vacilor cu lapte din vestul ţării.
După întâlnirea cu agricultorii, ministrul Daniel Constantin a vizitat o fermă de vaci din comuna Covaci, precum şi una la Cramele Recaş.

Comentarii

comentarii