Acasă Eveniment Mănăstirea Dobreşti, judeţul Timiş – o ctitorie a Patriarhului Daniel

Mănăstirea Dobreşti, judeţul Timiş – o ctitorie a Patriarhului Daniel

456
DISTRIBUIȚI

manastirea dobresti timis18Cu prilejul sărbătoririi hramului, marţi, 2 iulie, a avut loc montarea acoperişului turlei centrale şi a Sfintei Cruci.

Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, a fost înfiinţat la 9 iulie 2003, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului şi la iniţiativa şi stăruinţa Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar de pe aceste meleaguri bănăţene.

De la sfinţirea locului pe care se construieşte mănăstirea şi aşezarea pietrei de temelie a sfântului lăcaş, ce au avut loc la data de 23 octombrie 2005, lucrările de construcţie desfăşurate la noua vatră monahală bănăţeană au avansat încurajator. În prezent, sunt demarate lucrări, atât la viitorul lăcaş de cult, cât şi la noul corp de chilii destinat obştii monahale şi pelerinilor. Din încredinţarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Mănăstirea Dobreşti are ca ocrotitori pe “Sfânta Cuvioasă Parascheva”, “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” şi “Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”. Mănăstirea Dobreşti, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei, şi-a sărbătorit unul dintre hramurile lăcaşului de cult, aflat în construcţie. La praznicul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii spre cea mai tânără aşezare monahală din judeţul Timiş, ctitorie a Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, originar din aceste locuri. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei Covăsînţ, din Arhiepiscopia Aradului. Cu acest prilej, a avut loc slujba de sfinţire a crucii, ce va împodobi turla centrală a bisericii mănăstireşti, aflată în proces de edificare. La finalul slujbei, a avut loc montarea acoperişului turlei centrale şi a Sfintei Cruci pe lăcaşul de cult. La acest moment important din viaţa obştii mănăstireşti, conduse de Matei Buliga, au luat parte credincioşi bănăţeni, autorităţi locale şi reprezentanţi ai Asociaţiei moldovenilor din Banat „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Comentarii

comentarii