Acasă Actualitate Morbiditatea şi mortalitatea prin bolile cardiovasculare ocupă primul loc în Timiş

Morbiditatea şi mortalitatea prin bolile cardiovasculare ocupă primul loc în Timiş

DISTRIBUIȚI

ziua mondiala a inimii la tiisoara -viorica dumitru dir.adj.DSP TimisoaraConform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, în judeţul Timiş,  morbiditatea (îmbolnăvire) şi mortalitatea (decese) prin bolile cardiovasculare ocupa primul loc, în 2012.

Numai în ambulatoriile de specialitate din unităţile sanitare publice, au fost înregistrate un număr de 4.182 de cazuri cu cardiopatii de diverse tipuri şi 5.940 de cazuri de hipertensiune arterială. Dr. Viorica Dumitru, directorul adjunct al DSP Timiş, a subliniat că direcţia va organiza, în parteneriat cu Asociaţia Asistenţilor Medicali Timiş, în incinta Pieţei Badea Cârţan din Timişoara, în data de sâmbătă 28 septembrie, între orele 9-12, un punct de măsurare gratuită a tensiunii arteriale şi de informare privind factorii de risc în bolile cardiovasculare. Locul ales din piaţă este incinta în care, pe timpul verii, a funcţionat punctul de asistenţă medicală pe timp de caniculă.
Ziua Mondială a Inimii se celebrează pe 29 septembrie şi este coordonată pe plan internaţional de Federaţia Mondială a Inimii, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
World Heart Day 2013 este focusată pe stil de viaţă şi prevenţie, având ca grup ţintă copiii şi femeile, pentru că un stil de viaţă sănătos în copilărie duce la un adult sănătos, adulţii sănătoşi înseamnă sănătate în familie şi în comunitate. În 2008 în UE, bolile cardiovasculare (BVC) erau responsabile de 44% din totalul deceselor înregistrate în rândul femeilor (1 milion) şi de 36% în rândul bărbaţilor (900.000). În general, în ţările din estul UE, BCV provoacă aproximativ 50% din toate cazurile de deces, în timp ce în partea de vest acestea se ridică la aproximativ o treime.
În 2008, în privinţa populaţiei feminine, România ocupa locul 3 la nivelul UE, în privinţa mortalităţii BCV premature (0-64 ani), cu circa 65 decese la 100.000 locuitori (media UE fiind 20 la 100.000), după Bulgaria şi Letonia.

Comentarii

comentarii