Acasă Cultura Morile Banatului – extraordinarul patrimoniu mulinologic din județul Timiș

Morile Banatului – extraordinarul patrimoniu mulinologic din județul Timiș

333
DISTRIBUIȚI

Tinerii de la Acasă în Banat se află de câteva săptămâni pe teren pentru a face un amplu inventar morilor Banatului, mai exact patrimoniul mulinologic din județul Timiș.

Proiectul Morile Banatului – patrimoniul mulinologic din județul Timiș este realizat de Asociația Acasă în Banat și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

”Vrem să identificăm locațiile morilor de cereale istorice, să le evaluăm starea de conservare și să le documentăm istoricul. Credem că istoria industrială a județului Timiș este un domeniu foarte valoros, însă trebuie să facem tot posibilul pentru a nu-l pierde în viitorul apropiat. Morile de cereale (de măcinat făină) sunt parte din acest patrimoniu și ne dorim ca, în viitorul apropiat, să vedem cât mai multe dintre ele protejate, păstrate și valorificate, fie în scopul lor inițial, fie în scop turistic sau reconvertite”, este mesajul tinerilor.

Dacă aveți fotografii vechi, povești despre morile din Timiș, ne-am bucura să ne contactați. În câteva săptămâni vom putea reveni cu mai multe detalii și cu bilanțul morilor identificate în teren. Noi am avut parte de o mulțime de surprize plăcute, am întâlnit oameni pasionați de morărit, mori vechi încă în funcțiune care macină de zeci de ani.  Toate informațiile despre morile de cereale din Timis se vor regăsi pe site-ul nostru, www.acasainbanat.ro.

 

Comentarii

comentarii