Acasă Actualitate Măsuri anti-gripă porcină – controale în vămi şi la firmele ce importă...

Măsuri anti-gripă porcină – controale în vămi şi la firmele ce importă carne de porc

DISTRIBUIȚI

Horia VermesanGripa porcină i-a băgat pe toţi în sperieţi. S-a declanşat în Mexic şi acum s-a descoperit şi un caz în Europa. Autorităţile române iau acum măsuri de prevenţie pentru a nu ajunge şi pe meleagurile noastre. În Timiş se vor face verificări la intrarea în ţară, în vamă. De asemenea, vor fi verificate şi societăţile care importă carne de porc, mai ales din zonele suspecte de gripă. Dar nu e prima dată când această gripă s-a declanşat.
„A fost o epidemie în jurul anilor 1920 care a omorât 40.000 de oameni. S-au îmbunătăţit foarte mult tratamentele.
Părerile sunt împărţite – unii spun că este o gripă porcină, alţii că este o tulpină aparte”, spune Horia Vermeşan, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Timiş.
Semnele gripei sunt aceleaşi ca la o gripă normală dar apar şi altele în plus. 
Deja când apare voma şi scaunele diareice trebuie să vă dea de gândit.
În orice caz, e bine să vă protejaţi. „E bine să nu punem mâna pe o serie de lucruri după care să o ducem la nas sau la ochi. La noi nu au fost astfel de cazuri.
Trebuie să monitorizăm la intrarea în ţară toate persoanele care vin din zone care ştim că sunt contaminate. Trebuie monitorizate şi urmărite.
Perioada de incubaţie este de şapte zile – zile în care individul devine periculos şi poate să o transmită mai departe.  Pozitiv a ieşit un singur caz în Spania. 
Prepararea vaccinului durează în jur de cinci-şase luni.
Spălatul pe mâini trebuie să dureze cam 20 de secunde, eventual să foloseşti şi un antiseptic”, spune Horia Vermeşan. Controale încep încă de astăzi.
„De astăzi încep controale la agenţii care importă carne de porc, mai ales din aceste ţări.
Pe aeroport la toate punctele de intrare în vamă sunt autorităţi care verifică, monitorizează oamenii”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală.

Comentarii

comentarii