Acasă Economic Munca românilor în străinătate în primele 6 luni ale anului

Munca românilor în străinătate în primele 6 luni ale anului

DISTRIBUIȚI

soramedicalaÎn primele 6 luni ale anului 2014 românii au preferat să lucreze în domeniul hotel-turism: 34% dintre români preferă să lucreze în acest domeniu. În același timp și ofertele de muncă pe același departament au acoperit un procent de 45% din numărul total de oferte de muncă în străinătate.

Locuri de muncă preferate de români sunt cele din domeniile: construcții, agricultură, transportul și îngrijire bătrâni. De altfel, românii au ales între anii 2012 – 2014 domeniul hotel – turism ca primă opțiune pentru joburi în străinătate. În 2010 prima alegere a fost construcțiile, iar în anul 2011 domeniul agriculturii.

Marea Britanie, încă în topul preferințelor românilor când vine vorba de muncă

Cea mai căutată țară de români pentru a munci în afară este Marea Britanie. Următoarele țări preferate de români în acest an au fost: Germania, Franța, Italia și Olanda. Olanda, Belgia, Danemarca și Suedia. Contrar speculațiilor la nivel politic și implicit mediatic, țara care acoperă cel mai mare procent din totalul ofertelor de muncă din străinătate adresate românilor, este Marea Britanie, care acoperă 42,44% din numărul total de locuri de muncă ofertate românilor în prima jumătate a anului 2014. Următoarele două țări au un număr de oferte similare: Grecia, urmată de Germania, după care urmează Italia și Danemarca. Danemarca se află pentru prima data în top 5 țări cu oferte de muncă adresate românilor.

Românii sunt mai atenți în alegerea jobului

În timp ce în urma cu 8-10 ani un român aplica în medie la 6-7 joburi în același timp, în prezent românii sunt mai selectivi în ceea ce privește alegerea unui loc de muncă în străinătate. Astfel că rata aplicării, conform datelor statistice Tjobs.ro, este de 1,36 aplicări de la o singură persoană la joburi. Românii sunt solicitați la muncă în străinătate pe diverse domenii unde alte naționalități nu au persoane calificate sau pregătite așa cum avem încă la noi în țară.

Nevoile majore de personal român sunt în domeniile hotel – turism și medical

Domeniu hotel – turism ocupă 45% din totalul ofertelor de muncă. Următoarele domenii în care românii sunt la mare căutare sunt: personalul medical (26% din totalul locurilor de muncă), îngrijire bătrâni (12%), comerț/vânzări (9%) și transporturi (rutier, feroviar, aerian, naval). Un exemplu de domeniu în care românii sunt aproape ”vânați” este domeniul industriei, unde, operatorii CNC și programatorii CNC sunt la mare căutare. Astfel că francezii, englezii, olandezii, sunt dispuși să plătească salarii de 2.000 de euro net pe lună, plătesc de multe ori transportul și cazarea, doar pentru a putea beneficia de acești meseriași ”pe cale de dispariție” în alte țări din Europa. Sudorii sunt extrem de apreciați în afară, în special în Franța, Germania și Marea Britanie. Sudorii MIG în aluminiu pot găsi de asemenea joburi foarte bine plătite, precum acest loc de muncă de sudor MIG în aluminiu din Germania. Fierarii betoniști care lucrează în Olanda de exemplu, primesc salarii de 1.500 de euro și în plus, li se plătește și cazarea.

Comentarii

comentarii