Acasă Actualitate Muzeul Naţional al Banatului devine o lume a jucăriilor

Muzeul Naţional al Banatului devine o lume a jucăriilor

1054
DISTRIBUIȚI

Muzeu lNaţional al Banatului se transformă în perioada 5 iunie – 2 iulie într-o lume minunată a copilăriei, pentru că va fi gazda unei expoziţii de jucării … fără vârstă. Vernisajul expoziţiei Copilărie minunată – Jucării de altă dată va avea loc marţi 5 iunie, de la ora 12.00, evenimentul fiind organizat de Muzeul Naţional al Banatului şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, sub egida Consiliului Judeţean Timiş.

Sute de jucării, care le-au adus multe bucurii celor mici, care acum sunt mari, cu diferite ocazii, de la aniversări, onomastice, Moş Crăciun sau Iepuraş, au fiecare povestea minunată. Ele vin cu o traistă plină de amintiri ce se apropie de jumătate de veac. În total, asociaţia a reuşit să adune peste 12.000 de jucării, dar iniţiativa a pornit de la doi fraţi care şi-au iubit jucăriile pe care le-au păstrat de când erau mici, nu au vrut să renunţe la ele şi au devenit piesele unei colecţii, apoi ale unui muzeu.

De exponatele din mucava se vor bucura atât copiii, cât şi nostalgicii părinţi şi bunici. Astfel de muzee există în lumea întreagă, după cum spun organizatorii: La Londra, Paris, Istanbul, Bruxelles, Nurenberg și în multe alte orașe din lume există muzee ale jucăriilor înființate cu mult timp în urmă, unde sunt prezentate celor mici și nu numai, jucăriile pe care le aveau copiii altor vremuri: o păpușică improvizată, o pușcă de lemn, un arc cu săgeți, un căluț de lemn”. Jucăriile  au fost fabricate în România şi în alte ţări între anii 1900-1980 şi în cea mai mare parte au fost achiziţionate din România în ultimii 40 de ani.

Comentarii

comentarii