Acasă Eveniment Muzica de orgă cucereşte Timişoara

Muzica de orgă cucereşte Timişoara

DISTRIBUIȚI

Ediţie jubiliară Timorgelfest
Deşi a fost la un pas să nu se mai organizeze din cauza lipsurilor financiare, Festivalul muzicii de orgă, „Timorgelfest”, va începe, totuşi, vineri, 17 septembrie 2010, la Sala Capitol. Ajuns la cea de-a zecea ediţie, festivalul se va întinde pe parcursul unei luni şi va aduce la Timişoara nume importante ale muzicii clasice, la nivel mondial. Astfel, în 17 septembrie, de la ora 19, la Sala Capitol va putea fi urmărit concertul de deschidere al festivalului. Orchestra Simfonică a Filarmonicii Banatul va interpreta fragmente din compoziţii de George Enescu, Francis Poulene şi Maurice Durufle, alături de profesorul Felician Roşca, la orgă, şi dirijorul francez de origine română Christian Ciucă. Vor urma alte concerte, în Domul din Piaţa Unirii şi Aula Magna a Universităţii de Vest. Iubitorii de muzică de calitate vor avea ocazia să îi asculte pe Anne Robert şi Jacques Boucher, ambii din Canada, într-un concert de vioară şi orgă (26 septembrie), pe organistul olandez Bert den Hertog (6 octombrie), organistul David Scott Hamnes (10 octombrie), unul dintre cei mai importanţi muzicieni din Norvegia şi nordul Europei. Organistul maghiar Pálúr János, profesor de orgă la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, va susţine şi el un concert în data de 13 octombrie. Festivalul va fi închis în 17 octombrie, cu un concert al studenţilor şi absolvenţilor clasei de orgă din Timişoara, în Aula Magna a Universităţii de Vest. Pe lângă cele zece ediţii Timorgelfest, vor fi sărbătoriţi şi cei 20 de ani împliniţi de la reînfiinţarea Facultăţii de Muzică din Timişoara.

Organizare de excepţie, în vremuri de criză

În ciuda situaţiei financiare dificile, echipa de organizatori ai festivalului Timorgelfest, formată din reprezentanţi ai Filarmonicii Banatul şi ai Facultăţii de Muzică din Timişoara, a reuşit să pună la cale un eveniment la standarde internaţionale, cu invitaţi consacraţi şi piese în premieră. Directorul festivalului, Felician Roşca, a ţinut să mulţumească preşedinţilor de onoare, Ioan Talpoş şi Ioan Coriolan Gârboni, pentru implicarea în organizarea evenimentului: „Fără să îi periez, vreau să le mulţumesc preşedinţilor de onoare. În momentul în care am ajuns la ananghie cu partea financiară, ei s-au implicat şi au găsit resurse. Chiar credeam, la un moment dat, că festivalul nu va mai avea loc anul acesta”. Profesorul Roşca va participa, în calitate de solist, la concertul de deschidere, unde va cânta la orga digitală a Facultăţii de Muzică. Acesta a mai adăugat: „Aştept cu mare nerăbdare şi mare emoţie ca în sala capitol să se audă o orgă adevărată”. Şi muzicologul Rodica Raffai, referentul muzical al festivalului, şi-a arătat entuziasmul cu privire la eveniment. „Îi mulţumesc domnului Roşca pentru readucerea la viaţă a unui instrument nobil care era cam prăfuit”, a declarat aceasta.

Expoziţie cu vânzare de partituri

Vineri, 17 septembrie, odată cu deschiderea festivalului, editura Editio Musica din Budapesta va organiza, în foaierul Sălii Capitol, o expoziţie de partituri cu vânzare. „Această expoziție este foarte importantă deoarece, din păcate, în Timișoara nu există o librărie muzicală, unde să se poată comanda partituri. Pentru așa ceva trebuie să mergem la Budapesta sau la Szeged. Cei de la editură au promis că vor căuta un partener local pentru deschiderea unei librării muzicale în Timișoara”, a declarat Felician Roșca.

Costel Busuioc – pe scena Filarmonicii Banatul

Conform directorului Filarmonicii Banatul, în data de 29 septembrie 2010, pe scena Sălii Capitol va concerta interpretul Costel Busuioc. „Suntem în discuţii pentru un concert al interpretului Costel Busuioc, împreună cu orchestra filarmoncii. Va avea loc, probabil, pe 29 septembrie. Nouă ne-ar rămâne câteva zeci de milioane de lei vechi, bani pe care i-am investi în obiecte pentru curăţenie. Aspiratoare şi alte ustensile”, a declarat Ioan Carolian Gârboni.

Comentarii

comentarii