Acasă Actualitate Nave rusești de război, în Marea Neagră

Nave rusești de război, în Marea Neagră

DISTRIBUIȚI

Șase nave de război rusești se îndreaptă spre Marea Neagră, dinspre Mediterană, pentru exerciții navale, a declarat marți agenția de știri Interfax, citând de Ministerul rus al Apărării. Oficialii ruși au transmis că este o mișcare pre-planificată a resurselor militare.

Rusia a anunțat de luna trecută că marina sa va organiza un set amplu de exerciții, care să implice toate flotele sale în ianuarie și februarie, de la Pacific până la Atlantic. Este cea mai recentă demonstrație de forță și o creștere a activității militare în timpul unui impas cu Occidentul asupra Ucrainei.

Cele șase nave sunt programate să treacă prin strâmtoarea Turciei către Marea Neagră marți și miercuri, au declarat surse turce pentru Reuters.

Vasele Korolev, Minsk și Kaliningrad vor naviga prin pe Bosfor marți, în timp ce Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets și Olenegorsky Gornyak vor trece miercuri.

Rusia a adunat peste 100.000 de soldați lângă granița cu Ucraina. Putin neagă orice plan de invadare, dar caută garanții de securitate majore, inclusiv o promisiune de a nu desfășura rachete în apropierea granițelor sale, o reducere a infrastructurii militare NATO și interzicerea aderării Ucrainei la alianță.

Din punct de vedere legal, Turcia, membru NATO, ar putea închide tranzitul prin strâmtoare, dacă Rusia ar lua măsuri militare împotriva Ucrainei.

“Turcia este autorizată să închidă strâmtorile tuturor navelor de război străine în timp de război sau când este amenințată de agresiune. De asemenea, este autorizată să refuze tranzitul navelor comerciale aparținând țărilor aflate în război cu Turcia”, a spus Yoruk Isik, un analist geopolitic din Istanbul.

Turcia, care împarte o graniță maritimă atât cu Ucraina, cât și cu Rusia în Marea Neagră, a declarat că orice conflict militar ar fi inacceptabil și a spus Moscovei că orice invazie ar fi neînțeleaptă.

Sursa: antena3.ro

Comentarii

comentarii