Acasă Actualitate Ne putem trata şi în alte state ale Uniunii Europene!

Ne putem trata şi în alte state ale Uniunii Europene!

DISTRIBUIȚI

“Lucrurile se simplifică semnificativ şi în ceea ce priveşte rambursarea costurilor. Directiva introduce un sistem de rambursare directă între statul de afiliere şi cel în care are loc tratamentul”, spune europarlamentarul Cristian Buşoi

Plenul Parlamentului European a discutat zilele trecute propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, o iniţiativă menită să sporească mobilitatea pacienţilor pe teritoriul UE. Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi (preşedintele PNL Timiş), membru al Comisiei pentru Piaţa internă şi protecţia consumatorului, crede că adoptarea acestei propuneri de directivă este un pas important înainte pentru o mobilitate a pacienţilor mai ridicată pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Propunerea aduce o serie de inovaţii, care constituie un beneficiu pentru pacienţii români şi europeni în general, întrucât tratamentul în alte state membre decât cel de afiliere este facilitat.
Un pacient care doreşte să beneficieze de tratament într-un alt stat membru decât cel în care este asigurat, va putea să o facă, tratamentul fiind plătit de către sistemul naţional de asigurări sociale, până la limita la care ar fi costat în ţara sa de origine.
Statele membre pot însă decide în unele cazuri să acopere chiar şi costurile aferente deplasării şi şederii în ţara unde se desfăşoară tratamentul, precum şi alte servicii post-tratament cum sunt fizioterapia, menite să împiedice recidiva bolii. "Parlamentul European a adus unele îmbunătăţiri propunerii iniţiale a Comisiei Europene.
Astfel sistemul de autorizare prealabilă va trebui să fie unul clar, obiectiv şi transparent astfel încât să nu constituie un obstacol în calea mobilităţii pacientilor. 
Lucrurile se simplifică semnificativ şi în ceea ce priveşte rambursarea costurilor.
Directiva introduce un sistem de rambursare directă între statul de afiliere şi cel în care are loc tratamentul.
Pacientul nu va trebui să plătească niciun fel de avans, decât dacă ar fi trebuit să plătească unul în statul de afiliere.
De asemenea, directiva introduce un plus de transparenţă în ce priveşte mecanismele de calcul a costurilor rambursate", a spus Cristian Buşoi.
O altă noutate pentru pacienţii europeni este posibilitatea de a depune plângeri şi de a cere despăgubiri în cazul în care apar efecte adverse ale asistenţei medicale.
Mai mult, se va înfiinţa un mediator european care să se ocupe de soluţionarea plângerilor legate de refuzul autorizaţiilor prealabile, de nereguli în rambursarea costurilor etc. Directiva introduce şi o formă de recunoaştere reciprocă a prescripţiilor medicale, în cazul medicamentelor prescrise de un medic străin, dar care sunt autorizate în statul membru de reşedinţă.

Comentarii

comentarii