Acasă Actualitate Nemţii ar putea veni să ne înveţe cum se fac autostrăzile

Nemţii ar putea veni să ne înveţe cum se fac autostrăzile

DISTRIBUIȚI

“Propunerea mea a fost ca landul Bavaria să organizeze o deplasare la Bucureşti, la ministerul de resort, la care să participe firmele germane interesate de România în domeniul auostrăzilor”, a declarat Marius Popovici
România are nevoie de autostrăzi.

Dar nu le are, iar românii se uită cu jind la nemţi, unde drumu-i drept şi sunt autostrăzi care fac legătura între punctele importante de pe teritoriul german. În partea de vest a ţării sunt în facere, sunt în proiectare autsotrăzi, iar timişenii tare ar vrea ca atunci când pleacă din Timişoara să ajungă mai repede la Viena sau Budapesta. În perioada ce tocmai a trecut, Marius Popovici a fost primit de preşedintele Parlamentului Bavarez, doctor HC Barbara Stamm, un mare susţinător şi prieten al României şi al Timişului. La discuţii a participat şi împuternicitul pentru România din partea Ministerului Bavarez al Sănătăţii, Uwe Fabritius. “Pe agenda discuţiilor au fost două probleme – prima fiind o sugestie a mea ca firme bavareze în domeniul construcţiilor de autostrăzi să participe intens la întocmirea studiilor proiectelor şi execuţia autostrăzilor în România, arătând în acest sens stadiul tronsoanelor pe coridorul IV pan-european (coridorul prioritar european), cu traseu de la Nădlac până la Bucureşti – Constanţa, finanţat în mare parte de UE, BEI şi altele. Propunerea mea a fost ca landul Bavaria să organizeze o deplasare la Bucureşti, la ministerul de resort, la care să participe firmele germane interesate de România în domeniul auostrăzilor”, a declarat Marius Popovici. Marius Popovici a fost, timp de 12 ani vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, iar în prezent este împuternicit al preşedintelui consiliului judeţean în relaţiile cu Germania şi Austria. Tot timpul a ţinut strânse relaţiile cu partenerii Timişului de peste hotare. România are 350 de kilometri, iar Germania circa 13.000 de kilometri de autostrăzi. Iar Germania nu are o suprafaţă cu mult mai mare decât a României, dar are 40 de milioane de maşini la 82 de milioane populaţie, România având 5 milioane de maşini, la o populaţie de 22 de milioane. “Se pot prezenta la Ministerul Transporturilor cu ce au ei de oferit în toate fazele – studii, construcţii şi altele, fiind ţara cu cea mai densă reţea de autostrăzi din Europa”, a precizat Popovici. În octombrie este posibil ca Barbara Stamm să facă o vizită la Timişoara, alături de o delegaţie bavareză.

Sunt mai mulţi interesaţi

Nu numai atât, dar Marius Popovici a purtat discuţii în contextul dezvoltării reţelei de autostrăzi în România şi cu consilierul personal al ministrului Transporturilor din Germania, doctor Peter Ramsauer, prezentând situaţia autostrăzilor din România şi sugerând, de asemenea, organizarea unei delegaţii federale a constructorilor de autostrăzi germani la ministerul de resort român. Propunerea a fost primită cu interes, urmând a fi abordată în perioada următoare, pentru detalii. Al treilea partener abordat în acest domeniu a fost deputatul în parlamentul german, doctor HC Suzanne Kastner. “A primit cu interes această propunere, cu promisiunea de a aborda acest subiect în comisiile de specialitate ale parlamentului german. E posibil să trimită firme interesate sau să însoţească aceste firme la o întâlnire cu ministrul român de resort, pe tema autostrăzilor”, a declarat Popovici.

 

Comentarii

comentarii