Acasă Actualitate Niciun timișorean nu s-a plâns că la Catedrala Mitropolitană se aude de...

Niciun timișorean nu s-a plâns că la Catedrala Mitropolitană se aude de afară prin boxe Sfânta Liturghie!

DISTRIBUIȚI

Proaspătul scandal cu temă religioasă provocat de USR-istul Răzvan Popescu, unul dintre apropiații primarului Dominic Fritz, a dovedit încă o data că acest partid politic este străin de spiritualitatea românească, că o disprețuiește și o aruncă la gunoi de fiecare data când prinde momentul.

Ce l-a deranjat pe acest domn? Faptul că Sfânta Liturghie, fără de care viața creștină nu poate fi concepută, și celelalte slujbe religioase susținute de preoții ortodocși se aud prin boxele aflate deasupra intrării în Catedrala Mitropolitană Timișoara. Pentru ca jignirea creștinilor să fie totală, domnul de la USR și-a permis să compare aceste slujbe religioase cu un „behăit zilnic”, ce iese din boxele de la catedrală, cu trimitere și la Mecca musulmană. ”Mă simt mai ceva ca la Mecca!”, spune domnul Răzvan Popescu, în postarea sa pe facebook.

Răzvan Popescu este unul din consilierii de clasa I din Compartimentul Atelier de Urbanism al Primăriei Timișoara. Deranjat de Utrenia de la Catedrala Metropolitană, aflată peste drum de sediul Primăriei Timișoara, el și-a permis să compare volumul muzicii peste limitele legale de la cluburile de pe malurile Begăi, cu slujba ce se aude din boxele aflate la catedrală.

Ce spun reprezentanții Catedralei Mitropolitane despre acest scandal religios?

Goanță Gelu, administratorul Catedralei Mitropolitane Timișoara, a declarat că boxele au fost reglate să nu se audă tare, dar duminica, în timpul slujbelor religioase, credincioșii de afară vor să audă cuvântarea preoților și atunci trebuie date un pic mai tare, dar fără să deranjeze pe nimeni.

”Noi am luat atitudine. Am dat mai încet boxele. Se aud foarte încet. Noi le-am reglat. Noi nu vrem să deranjăm pe nimeni. Totuși, când sunt slujbele duminica sau în sărbătorile religioase, noi trebuie să lăsăm să audă și credincioșii de afară. Ei ne solicită asta. Să asculte și ei. Nu putem să le închidem total. Sunt reglate. Eu răspund de catedrală și vreau să iasă lucrurile bine, să nu tulburăm pe nimeni și cetățeni să fie multumiți. Eu doresc înțelegere și pace”.

Ce spune Poliția Locală Timișoara?

Ceea ce trebuie să remarcăm este faptul că, până acum, nu a fost nicio plângere la Poliția Locală Timișoara, precum că boxele de la Catedrala Mitropolitană ar deranja pe cineva atunci când răsună Sfânta Liturghie. Dimpotrivă, oamenii se bucură atunci când o aud de afară.

”În cazul în care există sesizări, acestea sunt verificate și se ia legătura cu reprezentanții lacaselor de cult în vederea reglementarii situației. Actul normativ este același pentru toată lumea, Legea 61/1991, unde sunt specificate orele de liniște care trebuie respectate, respectiv 22.00-08.00 și 13.00-14.00.

Există și reglementări speciale, de care trebuie să se țină cont, respectiv art. 3 din Legea 121/2019, privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, în care este stipulat că prevederile nu se aplică zgomotului generat de: a) persoana expusă; b) activităţile casnice; c) vecini; d) activităţile de la locul de muncă şi din interiorul mijloacelor de transport; e) activităţile militare din zonele militare; f) activităţile prilejuite de manifestarea libertăţii de religie a cultelor recunoscute”, este mesajul Poliției Locale Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii