Acasă Actualitate Nicolae Robu nu recunoaşte datoria de 1,6 milioane de euro a primăriei...

Nicolae Robu nu recunoaşte datoria de 1,6 milioane de euro a primăriei faţă de Retim. Contract “de urgenţă”, fără licitaţie, pentru salubrizarea Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Timişoara este la un pas de un dezastru privind salubrizarea. Primarul Nicolae Robu este şi el pe muchie de cuţit, speriat de ceea ce spune că a văzut la Atena şi la Paris când gunoierii au fost în grevă câteva zile, dar şi de timişorenii care i s-au ridicat în cap pentru mizeria care a pus stăpânire peste oraş, la începutul primăverii 2018.

Retim a anunţat că nu se va mai prezenta la o nouă licitaţie pentru servicii de salubrizare după terminarea actualei colaborări, care se va întâmpla în data de 5 august, iar cetăţenii sunt exasperaţi deja de ceea ce ar putea urma.

Problemele reale par să fi pornit de la faptul că printre atâtea datorii pe care primăria le are, nu a achitat facturi de 1,6 milioane de euro către Retim, dar cu toate acestea, primarul Nicolae Robu neagă datoria şi spune că cei de la Retim nu mai vor să participe la licitaţie întrucât consideră preţurile serviciilor prestate, prea mici.

“Nu cred că vor fi probleme mari cu salubrizarea (după 4 august, n.r.), din păcate licitaţia a eşuat, a fost un ofertant care a venit cu o ofertă neeligibilă, a venit cu o valoare mult peste plafonul din caietul de sarcini, or legea nu îţi permite acceptarea unei astfel de oferte, nici dacă era cu 1 leu peste valoarea din caietul de sarcini”, spune primarul Nicolae Robu.

Bucurie pentru unii, pentru că în aceste condiţii există, spune edilul, posibilitatea de negociere directă, dar în condiţiile caietului de sarcini şi nu supralicitându-le. Negocierea directă poate avea loc cu ofertantul sau cu alte firme, iar prima tentativă a primăriei este de a încheia un contract pe această bază legală.

“Prin absurd, dacă nu vom reuşi, va trebui să încheiem un contract în condiţii de forţă majoră. Şi asta permite legea (…) şi în paralel să organizăm şi licitaţia. Nu cred că îşi poate imagina cineva că putem lăsa oraşul cu gunoaiele pe străzi. Eu am văzut aşa ceva în Atena şi în Paris, când era o grevă. A fost ceva înfiorător. Nu ne dorim să ajungem să avem astfel de situaţii. facem tot ce ne permite legea”, mai spune edilul.

Numai că un astfel de contract “de forţă majoră” se poate întinde pe durata prevăzută în caietul de sarcini, adică de 4 ani.

Comentarii

comentarii