Acasă Politica Nicu Fălcoi, vicepreședintele Adunării Parlamentare NATO: ”Ajutorul dat Ucrainei este un ajutor...

Nicu Fălcoi, vicepreședintele Adunării Parlamentare NATO: ”Ajutorul dat Ucrainei este un ajutor dat securității europene!”

DISTRIBUIȚI

Deputatul timișorean USR, Nicu Fălcoi, vicepreședinte al Adunării Parlamentare NATO și membru al Delegației Parlamentului României la AP NATO, a făcut o trecere în revistă a activității și implicării reprezentanților AP NATO în efortul comun de susținere a Ucrainei și a problemelor prioritare ale Alianței, în contextul în care războiul din Ucraina intră în cel de-al treilea an.

Revenit de la Bruxelles, unde a participat, în intervalul 19 – 21 februarie, la o reuniune comună a Comisiei pentru apărare şi securitate, Comisiei pentru economie şi securitate şi Comisiei politice a Adunării Parlamentare NATO, deputatul Nicu Fălcoi a subliniat că războiul din Ucraina este cel mai mare război convențional din Europa de la finalul celui de-al doilea război mondial și că acesta a generat efecte majore politice și militare în planul securității internaționale.

“Aliații sunt în acest moment angrenați în cel mai masiv proiect de ajutor militar conceput vreodată pentru o țară parteneră. Acest război de agresiune a dus la o regândire a întregii strategii a Alianței Nord Atlantice pentru a face față unei amenințări rusești care nu se oprește la graniță. Războiul din Ucraina ne-a demonstrat și ne demonstrează nu doar intențiile Rusiei de a reface fostul imperiu sovietic, ci și interesul Moscovei de a-și extinde sfera de influență în țări partenere și aliate”, a declarat Nicu Fălcoi.

Oficialul a mai precizat că informațiile primite, precum și concluziile desprinse din experiența dificilă a celor doi ani de război, se află permanent în atenția reprezentanților Adunării Parlamentare NATO, fiind dezbătute și analizate în cadrul tuturor reuniunilor de lucru, așa cum s-a întâmplat și în cadrul recentei reuniuni de la Bruxelles.

“Ajutorul dat Ucrainei în acești doi ani este, de fapt, un ajutor dat securității europene. Faptul că Ucraina a primit ajutoare militare din partea grupului de contact a contat enorm în a da o replică militară și mai ales în a demonstra că armata rusă nu este invincibilă.

Solidaritatea aliată cu Ucraina a arătat că se poate rezista în fața unei agresiuni militare rusești și că acțiunea colectivă va găsi modalități concrete de a gestiona un conflict cu o putere militară, iar inițierea procesului de semnare a acordurilor de cooperare în domeniul securității dintre Ucraina și țările aliate este o etapă care va accelera mult sprijinul pentru ca Ucraina să își poată reîntregi teritoriul.”

Provocările de securitate ce stau în fața Alianței Nord Atlantice au fost dezbătute, de asemenea, la nivelul comisiilor Adunării Parlamentare NATO reunite la Bruxelles, cu obiectivul de a pregăti și sprijini deciziile NATO de la Summit-ul aniversar de la Washington, din această vară.

“Nivelul dezbaterilor de la Bruxelles, interesul parlamentarilor și rezultatele foarte bune din dialogul cu înalții responsabili NATO mă îndreptățesc să spun că Alianța va fi pregătită pentru anii ce vin și că va reprezenta cel mai important pilon de securitate și stabilitate în zona euroatlantică”, a concluzionat vicepreședintele AP NATO, deputatul USR, Nicu Fălcoi din Timișoara.

Comentarii

comentarii