Acasă Actualitate NIS, companie petrolieră din Serbia, controlată de Gazprom, pregătește startul producției comerciale...

NIS, companie petrolieră din Serbia, controlată de Gazprom, pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale la Periam și Biled

DISTRIBUIȚI

NIS Petrol SRL, divizia românească a celei mai mari companii petroliere din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS), controlată de gigantul rus de stat Gazprom, cu peste 56% din capital, pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale din zăcământul Teremia Nord, aflat pe perimetrele Ex-7 Periam și Ex-8 Biled din județul Timiș, la care NIS Petrol este concesionar majoritar și operator, cu participații de câte 85%, relevă date analizate de Profit.ro.

Compania este aproape de demararea construirii unei stații tehnologice de colectare, separare și livrare a hidrocarburilor extrase din zăcământul Teremia Nord, în comuna Dudeștii Vechi din Timiș. Pe amplasament există forate în prezent 2 sonde și urmează a fi săpate alte 8, potrivit documentației proiectului. În cadrul stației va fi colectată producția sondelor, va fi separat lichidul de gaz, vor fi măsurate cantitățile extrase, iar țițeiul va fi depozitat și ulterior încărcat în cisterne auto.

NIS Petrol are contract cu compania românească de stat Conpet, operatorul sistemului național de transport prin conducte al petrolului, în baza căruia țițeiul este descărcat din cisterne și reîncărcat în vagoane la rampa Biled a celor de la Conpet, pentru a fi transportat pe calea ferată la rafinăriile din Serbia ale NIS, de la Pancevo și Novi Sad.

Subsidiara românească a companiei sârbe deținute de Gazprom estimează o producție zilnică pe amplasamentul de la Dudeștii Vechi de 100 de tone de țiței și 165.000 metri cubi de gaze naturale, din care 60.000 metri cubi – gaze asociate țițeiului. O parte din cantitățile de gaze extrase vor fi utilizate în producția de energie electrică la fața locului, iar restul va fi introdus în sistemul național de transport operat de Transgaz. Pentru asta, NIS Petrol va construi o conductă care va face legătura cu gazoductul Nădlac-Arad. Primele rezultate pozitive ale explorărilor efectuate în zăcământul Teremia Nord au fost obținute în 2017, după cum a relatat Profit.ro în exclusivitate la acea dată. Producția experimentală a demarat în 2019.

Potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), NIS Petrol este concesionar majoritar și operator la 4 perimetre românești de hidrocarburi, toate amplasate în vestul țării: Ex-7 Periam, Ex-8 Biled și Ex-3 Băile Felix (în parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum), precum și DEE V-20 Jimbolia (alături de Armax Gaz). Concesiunile au fost acordate în 2010. Alte 2 acorduri petroliere la care NIS Petrol este parte, cele aferente concesiunilor Ex-2 Tria (la care partener este tot East West Petroleum) și Ex-12 Crai Nou (cu operator Moesia Oil nad Gas), apar ca inactive la ANRM. În cazul Ex-2 Tria, acordul a expirat anul trecut și nu a mai fost prelungit, iar NIS Petrol a plătit către ANRM valoarea lucrărilor de explorare obligatorii prevăzute de acord și rămase neexecutate.

NIS Petrol s-a confruntat de-a lungul anilor cu probleme în etapele de prospectare a perimetrelor românești de hidrocarburi concesionate, lucrările suferind întârzieri din cauza refuzului proprietarilor de a permite accesul pe terenuri. Motivele au fost teama acestora că operatorul ar urmări exploatarea de gaze de șist prin metoda fracturării hidraulice, NIS Petrol negând în repetate rânduri că ar avea această intenție, sau dorința de a-și proteja business-ul, în cazul agricultorilor.
Sursa: profit.ro

 

Comentarii

comentarii