Acasă Eveniment UPDATE: Traficul feroviar în zona Balota din Mehedinţi ar putea rămâne închis...

UPDATE: Traficul feroviar în zona Balota din Mehedinţi ar putea rămâne închis cel puţin 30 de zile

743
DISTRIBUIȚI

Traficul feroviar în zona Balota, din judeţul Mehedinţi, ar putea rămâne blocat cel puţin 30 de zile în urma alunecării de teren care a afectat terasamentul de cale ferată pe o distanţă de aproximativ 30 de metri, potrivit reprezentanţilor CFR.
„La urgenţe, termenul este de 30 de zile, dar este posibil să dureze şi mai mult. Ne-am mai confruntat cu această situaţie şi în 1999, şi atunci reparaţiile au durat 30 de zile. Ar mai fi o soluţie, cu un podeţ improvizat, dar asta o vor hotărî proiectanţii. Situaţia este destul de gravă. Alunecarea de teren se întinde ca lungime pe aproximativ 20 de metri, dar în timpul nopţii acesta  a mai săpat. Cred că în jurul orei 11.00 vom ridica şi stâlpul căzut”, a declarat Gabriel Marinescu, şeful secţiei L7 Drobeta Turnu Severin.
Traficul feroviar a fost întrerupt sâmbătă seară pe magistrala 990, între halta Valea Albă şi staţia Balota, în judeţul Mehedinţi, din cauza unei alunecări de teren produsă în urma ploilor torenţiale şi a topirii zăpezii.
Până la reabilitarea terasamentului căii ferate afectate, circulaţia trenurilor dinspre Bucureşti spre Timişoara şi invers se desfăşoară pe relaţia Filiaşi – Simeria – Deva – Arad – Timişoara.
Potrivit şefului Poliţiei Feroviare Drobeta Turnu Severin, Ion Cotîrţă, alunecarea de teren a afectat terasamentul căii ferate pe o lungime de circa 30 metri, dar şi stâlpul care susţine linia de contact a trenurilor, acesta din urmă înclinându-se la 45 de grade.
Sâmbătă seară, în jurul orei 20.20, între staţiile Valea Albă – Balota (secţia de circulaţie Turnu Severin – Caransebeş – Lugoj – Timişoara) s-a produs o alunecare a terasamentului de cale ferată pe o distanţă de aproximativ 20 de metri, din cauza cantităţilor mari de zăpadă topită. Alunecarea de teren a fost sesizată de mecanicul de locomotivă de pe trenul Intercity 594, care circula dinspre Timişoara spre Bucureşti, în jurul orei 20.00.
„Am văzut la timp alunecarea de teren şi am reuşit să opresc trenul. Am anunţat impegatul de mişcare şi acesta, la rândul lui, a sesizat autorităţile”, a spus mecanicul de pe locomotivă, Dumitru Ionescu, angajat al Depoului Craiova. La faţa locului, au ajuns lucrători ai Staţiei CFR Drobeta Turnu Severin, reprezentanţi ai Poliţiei Transporturi Feroviare, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi (ISU), dar şi prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mâţu.
Imediat, angajaţii de la CFR au luat măsuri ca celelalte două trenuri care ar fi trebuit să treacă prin Balota la acea oră să fie anunţate despre incident şi să oprească în cele mai apropiate staţii. Intercity 594 s-a întors în staţia Şimian, de unde călătorii au fost preluaţi cu un autobuz şi duşi la Filiaşi pentru continuarea călătoriei.
Duminică dimineaţă, multe persoane care doreau să ajungă la Bucureşti au aflat că 23 de trenuri sunt anulate şi că trebuie să ajungă cu un mijloc auto la Filiaşi şi numai de acolo ar putea lua un tren spre Bucureşti. Celor care îşi cumpăraseră deja bilete spre Bucureşti le-a fost restituită contravaloarea acestora.
Cinci trenuri au circulat pe rute ocolitoare sâmbătă, alte patru urmând să fie deviate duminică,în urma alunecării de teren din judeţul Mehedinţi care a afectat terasamentul căii ferate între staţiile Valea Albă – Balota, potrivit unui comunicat al CFR Călători.
Potrivit sursei citate, în urma alunecării de teren produse sâmbătă seara, în jurul orei 20.20, între staţiile Valea Albă – Balota (secţia de circulaţie Drobeta Turnu Severin – Caransebeş – Lugoj – Timişoara), şi care a afectat terasamentul căii ferate pe o distanţă de aproximativ 30 de metri, nouă trenuri au fost deviate.
CFR Călători anunţă că între staţiile Balota şi Drobeta Turnu Severin, pentru călătorii din trenurile Intercity 593 Bucureşti Nord -Timişoara Nord şi 594 Timişoara Nord – Bucureşti Nord s-a asigurat transbordare cu mijloace auto în staţiile Balota, respectiv Drobeta Turnu Severin.
În urma alunecării de teren, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cinci trenuri au fost deviate. Astfel, trenul Rapid 361-2 pe ruta Belgrad – Timişoara Nord – Bucureşti Nord a fost anulat pe distanţa Timişoara Nord – Bucureşti Nord şi a circulat pe ruta ocolitoare Timişoara – Aradu Nou – Simeria – Petroşani – Craiova – Bucureşti Nord. Rapidul 360-1 Bucureşti Nord – Timişoara Nord – Belgrad a fost anulat pe distanţa Filiaşi – Timişoara Nord şi a circulat pe ruta ocolitoare Filiaşi – Simeria – Aradu Nou – Timişoara Nord – Belgrad, în timp ce trenul Rapid 696 Timişoara Nord – Bucureşti Nord a fost anulat pe distanţa Lugoj – Bucureşti Nord şi a fost deviat pe ruta ocolitoare Lugoj – Ilia – Simeria – Filiaşi – Craiova – Bucureşti Nord. În staţia Lugoj, garnitura trebuia să preia grupa de vagoane de la Reşiţa pentru relaţia Bucureşti Nord.
Alte două trenuri au fost deviate, potrivit comunicatului CFR Călători. Trenul Rapid 695 Bucureşti Nord – Timişoara Nord a fost anulat pe distanţa Filiaşi – Timişoara Nord şi deviat pe ruta ocolitoare Filiaşi – Simeria – Ilia – Lugoj – Timişoara Nord, iar  trenul Accelerat 1693 Bucureşti Nord – Timişoara Nord, a fost anulat pe distanţa Filiaşi – Drobeta Turnu Severin şi deviat pe ruta Filiaşi – Simeria – Aradu Nou – Timişoara Nord.
Potrivit CFR Călători, duminică alte patru trenuri circulă pe rute ocolitoare sau sunt anulate. Acceleratul 1692 Timişoara Nord – Bucureşti Nord este anulat pe toată distanţa, iar călătorii de la acest tren vor fi preluaţi de Intercity 592 fără plata suplimentelor tarifare.
Totodată, anunţă CFR Călători, trenul Accelerat 1691 Bucureşti Nord – Timişoara Nord circulă pe distanţa Bucureşti Nord – Craiova şi este anulat pe distanţa Craiova – Timişoara Nord. Totodată, rapidul 791 Bucureşti Nord – Drobeta Turnu Severin este anulat pe distanţa Craiova – Turnu Severin şi circulă pe distanţa Bucureşti Nord – Craiova, iar trenul Rapid 792 Drobeta Turnu Severin – Bucureşti Nord este anulat pe distanţa Drobeta Turnu Severin – Craiova şi circulă doar între Craiova şi Bucureşti Nord.
Trei trenuri, în care se află aproximativ o sută de călători, erau blocate sâmbătă noaptea, în judeţul Mehedinţi, din cauza alunecării de teren care s-a produs în zona Balota, afectând terasamentul căii ferate. Alunecarea de teren s-a produs la Valea Albă, în zona Balota, la kilometrul 345+700 şi a fost anunţată în jurul orei 20.00. Ea a afectat terasamentul căii ferate pe o lungime de circa zece metri, dar şi stâlpul care susţine linia de contact a trenurilor, acesta din urmă înclinându-se la 45 de grade. Ambele sensuri de mers au fost afectate, circulaţia feroviară pe relaţia Bucureşti – Timişoara fiind paralizată. În Halta Gârniţa, se afla staţionat trenul IC 593 care circula pe ruta Bucureşti – Timişoara şi în care se aflau aproximativ 50 de persoane, iar în zona Valea Albă, s-a aflat trenul IC 594 care circula pe relaţia Timişoara – Bucureşti, precum şi trenul Personal 18304, care circula pe relaţia Drobeta Turnu Severin – Strehaia. Călătorii au fost preluaţi de autocare.
Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii