Acasă Actualitate „Noua Dreaptă”, printre formaţiunile care susţin candidatura Timişoarei la titlul de Capitală...

„Noua Dreaptă”, printre formaţiunile care susţin candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană

DISTRIBUIȚI

23 ianuarie intalnire pentru Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeanai 6

Joi, 23 ianuarie, la Primăria Timişoara a avut loc o întâlnire între liderii partidelor din oraş, la iniţiativa primarului Nicolae Robu. Aceştia au discutat despre candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

La finalul întâlnirii, cei prezenţi au transmis un document prin care și-au luat angajamentul de a susţine candidatura oraşului, în ciuda luptei politice dintre ei.

Noi, liderii partidelor politice din judeţul Timiş, reuniţi astăzi, 22.01.2014, [sic!] la iniţiativa primarului Municipiului Timişoara, afirmăm susţinerea fără rezerve a noastră şi a partidelor pe care le reprezentăm pentru proiectul comunitar «Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în 2021». Considerăm că Timişoara, municipiu prin excelenţă al diversităţii: culturale, etnice, religioase, ideologice etc., dar în egală măsură al toleranţei şi al solidarităţii între oameni, al respectului pentru valorile fiecăruia şi al împărtăşirii fiecăruia din valorile celuilalt, municipiu cu o puternică tradiţie culturală şi de o remarcabilă forţă culturală actuală, pol urban de maximă importanţă la nivel euroregional în această parte de Europă, întruneşte toate cerinţele pentru a fi o excelentă capitală europeană a culturii în 2021”, se arată în declaraţia de susţinere.

Documentul a fost semnat de Lucian Căldăraru (Forumul Revoluţiei), Karl Singer (Forumul Democrat German), Laurenţiu Ştefănescu (Forţa Civică), Bogdan Alexandru Popa (Noua Dreaptă), Constantin Ostaficiuc şi Marin Popescu (Partidul Democrat Liberal), Nicolae Robu şi Dan Diaconu (Partidul Naţional Liberal), Adrian Orza şi Valentin Moldovan (PNŢCD), Titu Bojin (Partidul Social Democrat), Vasile Dumitrescu (Partidul România Mare), Adrian Diaconu (Partidul Poporului Dan Diaconescu), Alexandru Barbu (Partida Romilor), Molnar Zsolt şi Halasz Francisc (UDMR), Ştefan Zablatosche Velciov (Uniunea Bulgară din Banat), Gheorghe Hleba (Uniunea Ucrainienilor din România) şi Gvozdenovici Slavomir (Uniunea Sârbilor din România).

„Noua Dreaptă” şi Asociaţia Timişoara – Capitală Culturală Europeană

Numele formaţiunii „Noua Dreaptă” a mai apărut şi cu altă ocazie în contextul candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. La Adunarea Generală a Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală Europeană din 27 martie 2012, un grup de patru membri ai asociaţiei, printre care şi Ada Hausvater, directorul Teatrului Naţional Timişoara, venea cu o propunere. Cei patru doreau „promovarea unor campanii de informare destinate cetăţenilor timişoreni împotriva pericolelor partidelor revizioniste antonesciene şi de extremă dreapta, legionare, tip Noua Dreaptă”. De asemenea, se propunea chiar „interzicerea marşurilor şi demonstraţiilor de extremă dreapta în Timişoara”.

La vremea respectivă, Bogdan Popa, liderul Noua Dreaptă Timişoara, declara pentru ZIUA de Vest: „Noi nu suntem extremişti, ci doar naţionalişti. Mi se pare că ceea ce se propune e o îngrădire a dreptului la liberă exprimare. Toate acţiunile pe care le-am făcut au vizat moralitatea şi alte aspecte de pe planul social. Nu am cerut nicio măsură extremă împotriva cuiva. Noi am organizat marşul pentru normalitate, în care susţineam familia tradiţională, marşul împotriva mafiei imobiliare, prin care ne ceream oraşul înapoi de la clanurile care au pus stăpânire pe anumite zone şi terorizează oamenii. Cu acţiunile extreme, care atacă anumite persoane sau etnii, nu sunt nici eu de acord. Dar, atâta timp cât noi nu am făcut aşa ceva, numele organizaţiei noastre – care nu este partid – este dat exemplu în mod incorect. Toate acţiunile noastre au vizat interesul cetăţenilor. Simbolurile fasciste din oraş nu sunt realizate de noi şi nu ne aparţin.

Comentarii

comentarii