Acasă Actualitate Olariu Petru, FALT: „Propunerile de modificare a HCL nr. 371/2007 încalcă unele...

Olariu Petru, FALT: „Propunerile de modificare a HCL nr. 371/2007 încalcă unele drepturi ale cetăţenilor!”

443
DISTRIBUIȚI

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT), Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR), cu sediul în Timişoara, şi Grupul de Iniţiativă în Promovarea Opiniei Publice din Calea Lipovei Timişoara au depus, marţi, 24 aprilie, o solicitare la Primăria Timişoara pentru modificarea unor prevederi aberante, confuze şi dificile din HCL Timişoara nr. 371 din 2007.

Petru Olariu, preşedintele FALT, a spus că se cere adoptarea unei noi hotărâri de consiliu local privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, în urma unei dezbateri publice, întrucât actuala hotărâre, HCL nr. 371/2007, a suferit modificări care o fac şi mai confuză şi mai dificil de a fi însuşită de cetăţeni. Mai mult, noile propuneri de modificare a HCL nr. 371/2007 complică şi mai mult hotărârea, deoarece nu sunt clare şi chiar încalcă unele drepturi ale cetăţenilor. 

Una dintre prevederile hotărârii sună astfel: „Asociaţiile de proprietari să colaboreze cu organele de control, să prezinte la solicitarea acestora, documente, date şi informaţii în legătură cu controlul efectuat şi să se prezinte la sediul organelor de control la invitaţia justificată a acestora sau să comunice prin postă, fax, email sau alte mijloace de comunicare documentele, datele, informaţiile solicitate. 

„Această prevedere trebuie eliminată întrucât obligaţiile sunt prevăzute în legislaţie şi asociaţiile de proprietari  nu pot fi transformate în informatori ai poliţiei”, se arată în solicitarea celor trei organizaţii . Altă prevedere a hotărârii este: „Se interzice amplasarea de cortruti pe terenurile aparţinând domeniului public sau privat al statului, al municipiului Timişoara”. „Precizare: este vorba de corturi sau de construcţii?”, este observaţia celor trei organizaţii.

„Neluarea măsurilor pentru eliminarea oricăror surse de praf de pe spaţiile sau terenurile pe care le deţin, destinate oricăror activităţi, precum şi a spaţiilor exterioare pe care potrivit legii au obligaţia să le întreţină, prin orice metode sau mijloace în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului”. „Prevederea este confuză şi dă posibilitatea la abuzuri”, susţin cele trei organizaţii.

„Noi am fost împotrivă pentru faptul că au fost introduse nişte prevederi confuze şi dificile care nu trebuiau introduse fără ca să fie dezbătute. Din 2010 îi rugăm să aducă această HCL nr. 371 în concordanţă cu normalitatea şi nu au adus-o. Cele trei organizaţii nu au nimic cu reglementarea afişării din Timişoara sau a curăţeniei oraşului. Dimpotrivă, noi susţinem curăţenia. Noi suntem împotriva acelor prevederi confuze şi dificil de aplicat”, a spus Olariu.

Comentarii

comentarii