Acasă Actualitate Originea și evoluția produselor de patiserie: care sunt cele mai populare produse

Originea și evoluția produselor de patiserie: care sunt cele mai populare produse

DISTRIBUIȚI

Patiseria este o profesie importantă în societatea franceză. Franța este renumită pentru expertiza sa în acest domeniu și are cei mai buni bucătari de patiserie din lume. Dar pentru a ajunge la acest nivel de excelență, a fost nevoie de o evoluție îndelungată. Haideți să aruncăm o privire asupra acestei călătorii fascinante, analizând originile produselor de patiserie și personajele sale emblematice.

Originile produselor de patiserie

Patiseria datează de mai bine de 7.000 de ani, iar grecii au fost cei care au pregătit prima prăjitură. Această prăjitură se numește “obélias” și înseamnă “ofrandă”, un produs de patiserie folosit pentru a face ofrande zeilor greci. Se face din făină și miere, o prăjitură foarte simplă care seamănă mai mult cu o napolitană. Grecii încălzeau acest aluat pe o piatră fierbinte pentru a-l coace.

Abia după introducerea ouălor, a zahărului și a untului am început să vorbim cu adevărat de o prăjitură. În secolul al șaptelea, creșterea găinilor a devenit obișnuită. Acest lucru a marcat un punct de cotitură în evoluția patiseriei. Apoi, în Evul Mediu, oamenii au descoperit trestia de zahăr și strămoșul produselor de patiserie cu puf numit “Bourreck”.

În ceea ce privește termenul “desert”, care înseamnă literalmente “a servi masa”, acesta a căpătat sensul său deplin abia în secolul al XVII-lea. Acesta a fost apoi folosit pentru a desemna micile dulciuri care erau servite după ce masa era curățată.

Figuri emblematice în patiserie

Mai multe persoane au participat la evoluția patiseriei. În secolul al XIII-lea, Regnaut Barbon a consemnat statutul de “oublayeurs”, strămoșul patiserilor de astăzi. O oublayeurs au făcut “oublies”, care sunt produse de patiserie rulate în formă de con.

Abia în secolul al XVI-lea, meseria de patiser a devenit o realitate, odată cu importul de bureți, macarons și marțipan din Italia. În 1566, a fost creată breasla patiserilor, iar înghețata s-a născut datorită italienilor.

În 1645, a fost introdusă drojdia organică, un eveniment important în lumea patiseriei. De asemenea, trebuie menționate două figuri celebre în domeniu: Provenchère, un patiser care a inventat crema de migdale cunoscută sub numele de “crème à pithiviers”, și Vatel, care a creat chantilly.

Nașterea croissantului a avut loc la Viennes, de unde și originea cuvântului viennoiserie. Croissantele sunt făcute în formă de lună, deoarece reprezintă victoria vienezilor asupra turcilor. Semiluna a devenit emblema lor în timpul acestui război.

Antonin Carême este cel care a introdus toque-ul în bucătării și inventatorul produsului de patiserie cu pufuleți cu 5 ture.

În cele din urmă, în secolul al XX-lea, stăpânirea frigului a marcat o nouă evoluție pentru patiserie. Astăzi, tehnicile sunt cele care evoluează, dar rămânem în continuare în cadrul tradițiilor. Regăsim patiseria în industria artizanală, în industria hotelieră, în marea distribuție și în industria alimentară. Acesta combină perfect creativitatea și respectul pentru valorile autentice.

Cele mai populare produse de patiserie

Cele cinci tipuri principale de aluat de patiserie sunt: aluatul scurt, aluatul filo, aluatul choux, aluatul foietaj și aluatul de croissant. Iată care sunt cele mai populare produse de patiserie.

  1. Croissante

Fabricate dintr-un tip de aluat foietaj și originare din Franța, croissantele sunt rulouri bogate în fulgi, numite după forma lor distinctivă. Consumate în mod tradițional la micul dejun, croissantele sunt făcute prin stratificarea aluaturilor de drojdie cu unt, brânză sau ciocolată.

  1. Plăcinte

Plăcinta este un fel de mâncare copt umplut cu fructe, carne sau legume pregătit în mod tradițional pe o crustă de plăcintă și acoperit cu aluat. În timp ce plăcinta cu mere este un aliment de bază în cultura nord-americană, alte arome populare de plăcintă includ plăcintă cu cireșe, piersici, nuci pecan și pui.

  1. Daneze

O specialitate a Danemarcei, acest produs de patiserie dulce este popular la bufetele de prânz și vine în diferite arome, cum ar fi mere, cireșe, ciocolată și brânză. Când sunt gătite corect, danezele sunt ușoare și crocante la exterior și frumos untoase și fulgioase pe interior.

  1. Macarons

Macarons (care nu trebuie confundate cu macaroons cu nucă de cocos) sunt mici delicii franțuzești pe bază de bezea, făcute din albușuri de ou, zahăr și migdale, cu umplutură de ganache sau cremă de unt. Aceste mici mușcături rotunde în formă de sandwich vin într-o mare varietate de culori și arome, cum ar fi fistic, apă de trandafiri și caramel sărat.

  1. Eclere

Acest aluat alungit, gol, făcut cu aluat choux și umplut cu cremă sau cremă de ciocolată este un element de bază în orice produs de patiserie franțuzesc bun. Eclerele sunt glazurate cu fondant (același tip de glazură folosit în mod obișnuit cu profiterol).

  1. Ștrudele

Acest foietaj din Germania este făcut cu aluat filo și o umplutură de obicei dulce. Tipurile cele mai populare includ ștrudele cu mere, brânză și vișine. Ștrudelele sunt adesea servite cu smântână sau înghețată.

  1. Cannoli

Cannoli sunt originari din Italia și sunt făcuți cu o crustă de aluat prăjit în formă de coajă și umplute cu o umplutură dulce, cremoasă, de obicei făcută cu ricotta. Dimensiunea lor variază de la dimensiunea unui deget la cea a unui pumn.

Comentarii

comentarii