Acasă Actualitate Orza vrea dezbatere publică pe tema prospecţiunilor după petrol din Timiş

Orza vrea dezbatere publică pe tema prospecţiunilor după petrol din Timiş

DISTRIBUIȚI

orza si ciuhandu 2Adrian Orza, consilier local al Timişoarei şi preşedinte al filialei PNŢCD din urbea de pe Bega, cere reprezentanţilor Consiliului Judeţean Timiş să organizeze o dezbatere la care să fie invitaţi primarii şi locuitorii din zonele care vor fi afectate de viitoarele prospecţiuni – Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Cenei, Uivar, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Parţa, Giroc, Şag, Sânandrei, Pădureni, Peciu Nou şi Jebel.

În aceste localităţi se vor face cercetări şi se va căuta petrol, nu şi gaze de şist însă.

„Cred că aşa putem depăşi anumite emoţii”

„Avem şi noi acum o problemă în judeţul Timiş legată de acest fenomen. Trebuie atins un aspect, şi anume acela al desecretizării. Cred că este nevoie de o dezbatere publică, organizată de consiliul judeţean, la care beneficiarii acestor demersuri, firma respectivă, să vină să prezinte toate detaliile. Să vină primarii, cetăţenii din zonele afectate, să pună întrebări, să li se răspundă. Cred că aşa putem depăşi anumite emoţii. Demersul meu nu este unul acuzator, e unul de necesitate, de bun-simţ. S-ar răspunde la întrebări şi lucrurile ar decurge aşa cum trebuie să decurgă în colţul ăsta de ţară, transparent”, spune Orza. Prospecţiunile se vor face de firma Prospecţiuni SA, la care este acţionar cunoscutul om de afaceri Ovidiu Tender, pentru compania ADX Energy, care a concesionat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale perimetrul de exploatare în cauză. Se vor folosi explozibili pentru sondarea terenurilor respective.

Cum se fac prospecţiunile?

Pe un aliniament de 300 de metri se trasează linii cu distanţă între ele de 300 de metri, din 50 în 50 de metri se creează unde de şoc, cu aparate speciale. Undele se propagă pe verticală, se întorc, iar în funcţie de prelucrarea datelor se constată ce rezerve de hodrocarburi sunt în zonă. E o primă etapă de scanare, nu are legătură cu prelucrarea sau exploatarea, pentru acestea autorizaţiile se obţin în câţiva ani, având nişte condiţii stricte de autorizare. Sunt scanări pentru petrol, sunt excluse gazele de şist. În timpul acestor prospecţiuni nu vor avea loc mici cutremure, cum se produc în alte părţi. Undele cu care se fac prospecţiunile nu se simt, le-au explicat cei de la firmă consilierilor din Comisia de Urbanism şi executivului CJ Timiş. Va fi ca şi cum un tir de 20 de tone va trece peste un calmator de viteză, din ce le/au explicat reprezentanţii firmei consilierilor judeţeni.

Comentarii

comentarii