Acasă Eveniment Paisie şi compania – pe mâna DNA

Paisie şi compania – pe mâna DNA

DISTRIBUIȚI

Laţul se strânge tot mai tare în jurul episcopului-vicar al Timişoarei, PS Paisie Lugojanul şi al camarilei sale. Dosarul „Şpagă din bani europeni” a ajuns pe masa DNA. Dacă se va dovedi că înaltele feţe bisericeşti au furat banii europeni ai angajaţilor, prin intermediul unor candide „donaţii” şi şi-au însuşit fără drept bursele copiilor amărâţi din centrele educaţionale gestionate de Arhiepiscopia Timişoarei, aceştia pot să ajungă direct după gratii. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi-a declinat competenţa în acest dosar, către DNA Timişoara. Inculpaţii în teribilul dosar în care Arhiepiscopia Timişoarei este îngropată până la gât sunt Ion Gheorghe (PS Paisie Lugojanul), episcopul vicar al Timişoarei, preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel şi contabila Mihaela Zărie. În ciuda probelor evidente, atât Mitropolia Banatului, cât şi Patriarhia Română păstrează o tăcere suspectă.

Au închis 16 centre educaţionale şi au lăsat sute de copii pe drumuri

„Îmi pare sincer rău, nu pot să vă vorbesc nimic despre acest lucru”, ne-a spus mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Nicolae Corneanu. Grija pentru banii europeni, de care a dat dovadă Arhiepiscopia Timişoarei, a atras închiderea a 16 centre educaţional-sociale din întreaga tară. În Timiş s-au închis cinci astfel de centre. Centrele educaţionale au fost create în baza unui proiect european POSDRU. Proiectul coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia avea ca partener Arhiepiscopia Timişoarei. De la Timişoara, de fapt, a început declinul rapid al acestui proiect, ce trebuia să se termine abia în iulie 2013. Aici, Arhiepiscopia Timişoarei a cerut „şpagă" din bani europeni, solicitând câte 500 de lei lunar, ca „donaţie", din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor. Iniţial, aceşti bani au fost daţi în nume colectiv, pe chitanţe, apoi nu a mai existat nici o hârtie oficială, banii se dădeau şi se primeau la negru. Acum, unul câte unul, angajaţii au început să-şi primească banii înapoi din partea Arhiepiscopiei Timişoara, care încearcă să acopere urmele. Dosarul penal a ajuns însă pe masa DNA. Paisie şi compania sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi corupţie.

Patriarhia Română îl consideră pe Paisie imaculat

Mitropolia Banatului păstrează o tăcere cel puţin suspectă. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Marius Florescu, ne-a dat un răspuns în doi peri. „Încă nu aţi terminat cu subiectul ăsta? Tot subiectul îl aveţi în colimator? Nu pot să spun nimic. Nu avem nimic de declarat”, spune preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului. Inspectorul general bisericesc al Patraiarhiei Române, preotul Alexandru Moţoc, susţine că Preasfinţitul Paisie nu a semnat nicio hârtie şi doar Sfântul Sinod ar putea lua eventuale măsuri, dacă se dovedeşte că a greşit. „Preasfinţitul Paisie nu a semnat niciun fel de document şi, conform hotărârii Sfântului Sinod, nu poate să fie preşedinte în aşa ceva. Nici Preasfinţitul Paisie şi nici celelalte persoane implicate în acest dosar nu vor avea nimic de suferit până nu se întruneşte Sfântul Sinod, care va lua la cunoştinţă cât de întemiat este acest demers”, ne-a declarat inspectorul general bisericesc al Patriarhiei Române, preotul Alexandru Moţoc. Nu a semnat nicio hârtie, dar subordonaţii săi au fost nevoiţi să-i dea ascultare. Preotul Cristian Pavel, unul dintre cei doi coordonatori ai centrelor sociale din Timiş, ne-a declarat, la începutul scandalului. „Am crezut că dacă facem, cu toţii, aceste donaţii, vom putea ajuta copiii săraci.  A trebuit să facem  ascultare. Nu am avut altă soluţie”. În trecut, Paisie a fost implicat într-un alt caz cu iz penal. Fostul paroh de la biserica din Fabric, Iulian Cosma, declara că a fost obligat să semneze un deviz fictiv de către consilierul economic al Mitropoliei Banatului, la cererea expresă a lui Paisie Lugojanul.

 

Comentarii

comentarii